Τρομερό και κυρίως ύπουλο «παιχνίδι» διαδραματίζεται στο Αιγαίο πέλαγος με βασικούς πρωταγωνιστές Αμερικανούς και Τούρκους για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ , με την Ελλάδα «θεατή» των εξελίξεων.
Μερίδα του ελληνικού τύπου παρουσίασε την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush, στην περιοχή της Κρήτης, ακριβώς λόγω της στρατηγικής συμμαχίας των ΕΛΠΕ με την EXXON MOBILE για έρευνες σε 6 περιοχές με σκοπό την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με πρώτη στη «λίστα» τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Το ενδιαφέρον ειδικά της ExxonMobil «καταλαμβάνει» χώρο από την ΑΟΖ της Κύπρου έως το Ιόνιο πέλαγος σε μια μορφή ενός μεγάλου νοητού τόξου που καλύπτει τον ελληνικό χώρο».
Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες θα εισέλθει με σημαντικό μερίδιο η ExxonMobil είναι:
- Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμήσιμα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο κοίτασμα συμμετέχει και η ιταλική Edison.
- Οι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην «Άρτα – Πρέβεζα», με τη δεύτερη να εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενη σε κοιτάσματα, γι’ αυτό και αποτελεί μήλον της Έριδος με την Energean, η οποία, αν και δεν κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, συνεχίζει να τη διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού.
- Η περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος (οικόπεδο 2), στην οποία συμμετέχουν και η γαλλική Total και n ιταλική ENI.
Η ExxonMobil βλέπει στρατηγικά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για αυτό και οι κινήσεις του 6ου αμερικανικού στόλου εναρμονίζονται πλήρως με τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα.
Τονίζουμε ότι το «τόξο» που ελέγχουν οι ΗΠΑ μέσω των εταιριών τους στην Ελλάδα συμπίπτει με τον αγωγό EAST MED , την διασύνδεση αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ σε Κρήτη και Ιταλία, καθώς και την διασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και πάλι , Ισραήλ –Κύπρου –Κρήτης….. και αυτό δεν είναι σίγουρα τυχαίο.
Μόνο που το παρασκήνιο είναι πολύ διαφορετικό σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο ( στο οποίο αναφέραμε ότι το σενάριο το οποίο θα ζήσουμε την επόμενη περίοδο στην χώρα μας αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την ΑΟΖ και τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.
Το ΔΝΤ , θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ρευστοποιηθούν οι τίτλοι των δημοσίων ελληνικών εταιριών υδρογονανθράκων , κάτι που αφορά άμεσα τα κοιτάσματα, με το πρόβλημα όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ακόμη αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό είχε αναφέρει αμερικανικό άρθρο για την εξέλιξη των γεγονότων από εδώ και στο εξής.
Η Ουάσιγκτον πλέον εν έτει 2017 δεν προτείνει, αλλά έχει «αποφασίσει» ότι η Ελλάδα θα λάβει το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο 20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει την μερίδα του λέοντος του, ΔΗΛΑΔΗ το 60% τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων !
Η Τουρκία παλαιότερα έχει απειλήσει ότι θα αποτελέσει πράξη πολέμου εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο.
Τώρα όμως λένε οι Αμερικανοί, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στην περιοχή του Αιγαίου. Για την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας , η αμερικανική ηγεσία θα φροντίσει για την »στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και όχι σε κάποια άλλη χώρα που χρωστάει τα δεκαπλάσια με εμάς; Η πατρίδα μας αποτελεί «στόχο» για ιστορικούς λόγους, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αλλά κυρίως για ενεργειακούς λόγους.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως λιγοστεύουν επικίνδυνα, ίσως σε 50 χρόνια από τώρα να μην υπάρχουν ως κύριο μέσο κίνησης της κοινωνίας μας. Για αυτό και ο έλεγχος κοιτασμάτων σαν των ελληνικών επισύρει ακόμα και πόλεμο.
Η Ελλάδα ανήκει σε αυτό που ονομάζεται περιοχή «κοστοβόρων κοιτασμάτων» λόγω της υψηλής τεχνολογίας και του κόστους που απαιτείται για την εξόρυξη τους.
Οι ΗΠΑ , η Γερμανία το γνωρίζουν αυτό από την εποχή του μεσοπολέμου την δεκαετία του 1930! Τώρα όμως τα κοιτάσματα αυτά είναι αναγκαία για τις ΗΠΑ.
Έτσι ο έλεγχος των κοιτασμάτων αυτών αποτέλεσε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίας, Ρωσίας και των ΗΠΑ. Στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία επιθυμεί ως γνωστό να λάβει «μεγάλο μερίδιο από τα κοιτάσματα στο Αιγαίο».
Δεν θα προλάβουν όμως οι «νέοι σταυροφόροι» να «βουτήξουν» τα ελληνικά κοιτάσματα διότι θα τους προλάβει ο μεγάλος πόλεμος …ο οποίος προετοιμάζεται στην Μαύρη θάλασσα και στην Βαλτική.