Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τυροκομείο από την Πίνδο που έγινε μια βιομηχανία εκατομμυρίων

Δύο παράλληλες ιστορίες που συναντιούνται το 2000 είναι το αποτέλεσμα της επιτυχίας που διαγράφει τα τελευταία χρόνια η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος (Ελληνικά Γαλακτομεία) φτάνοντας το 2018 τα 342 εκατ. ευρώ σε έσοδα.

Η πρώτη ιστορία ξεκινάει από μια οικογένεια σε ένα ορεινό βουνό της Πίνδου και το τυροκομείο που υπήρχε στο υπόγειο του σπιτιού. Ένα τυρί τόσο νόστιμο που οδηγεί στην δημιουργία του νέου τυροκομείου Πίνδος με έδρα τα Τρίκαλα το 1965, την ίδια χρονιά που στην πόλη της Λάρισας δημιουργείται η Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος.

Έτσι ξεκινάνε δύο παράλληλες αλλά και αντίθετες ιστορίες, όπως αναφέρει ο Γιώργος Σερδάρης στο . Η Όλυμπος παρά την επιτυχία αρχίζει και συσσωρεύει χρέη ενώ αντίθετα η Πίνδος μετατρέπεται το 1985 στην εταιρία Τυροκομικά Αδερφών Σαράντη – ΤΥΡΑΣ Ο.Ε. και μέσα στα επόμενα χρόνια εξελίσεται σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς τυροκομικών στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα τα αδέλφια Σαράντη προχωρούν στην εξαγοράς της Όλυμπος το 2000. Η εκτόξευση ξεκινά και η Όλυμπος μπαίνει σταδιακά σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι με μια σειρά προϊόντων που περιλαμβάνει γάλα, τυριά, γιαούρτια, βούτυρα και χυμούς φρούτων.

18 χρόνια μετά τα έσοδα της εταιρίας φτάνουν τα 342 εκατ. ευρώ (και τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας τα 58 εκατ) με στόχο το 2019 ο κύκλος εργασιών να φτάσει τα 380 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τα προϊόντα της Όλυμπος πλέον ταξιδεύουν και στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία τις Βαλκανικές χώρες και Σκανδιναβικές χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 47% του συνολικού τζίρου.

Tags
Back to top button