Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πιο παράξενο χαρακτηριστικό των αστερίων - Τι έδειξε ανάλυση

Οι αστερίες είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα πλάσματα. Δεν έχουν εγκέφαλο, δεν έχουν αίμα, χωνεύουν την τροφή τους εξωτερικά και αναγεννούν κομμάτια του σώματός τους, μερικές φορές παράγοντας ακόμα και ένα νέο αστερία. Ωστόσο όλα αυτά μάλλον δεν είναι το πιο παράξενο χαρακτηριστικό τους.

Σύμφωνα με μία νέα ανάλυση της έκφρασης των γονιδίων τους, είναι πρακτικά κεφάλια χωρίς σώμα, που ανέπτυξαν την ιδιότητα να σέρνονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Τα εχινόδερμα τα βρίσκουμε συχνά σε περιοχές που συχνάζουν άνθρωποι και έτσι δεν τα θεωρούμε ως κάτι εξαιρετικό. Ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικά από άλλα ζώα. Η συμμετρία του σώματος είναι πενταπλή αντί για τη διπλή (δεξί-αριστερό τμήμα) που βλέπουμε στα περισσότερα πλάσματα. Το αρχαιότερο δείγμα απολιθώματος αστερία έχει ηλικία 200 εκατομμυρίων ετών και αυτό δείχνει πως η προσαρμογή τους είναι εξαιρετική για να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.

 

Μέσω μίας μοριακής ανάλυσης, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν πού τοποθετούνται τα εχινόδερμα στην ευρύτερη ομάδα ζώων. Εφόσον προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, οι ερευνητές νόμιζαν πως θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την πορεία της εξέλιξής τους.

Αυτός είναι ο μικρότερος δρόμος με τη μεγαλύτερη ιστορία - Βρίσκεται στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας τομογραφία RNA δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο χάρτη των γονιδίων στο σώμα του αστερία καθώς μεγάλωνε. Συγκρίνοντας την ανάπτυξη των υπόλοιπων ζώων, ανακάλυψαν πως στους αστερίες δεν υπάρχει το σετ των γονιδίων που βοηθά στην ανάπτυξη του κορμού.

 Η έρευνα δείχνει πως κάποτε τα εχινόδερμα είχαν τα εργαλεία να αναπτύξουν κορμό, αλλά τα εγκατέλειψαν κάποια στιγμή στην ιστορία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Tags
Back to top button