Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του, πριν καν ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, ετοιμάζει το νέο του αφήγημα για να πείσει τους Έλληνες ότι η χώρα οδεύει προς την ανάπτυξη και πρέπει να τους κρατήσουν στις θέσεις τους. Ποιο είναι αυτό; Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό.
Όπως έγινε γνωστό μάλιστα χθες, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπέγραψε αμοιβή ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών Rothschild με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να βγεις στις αγορές ή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να πραγματοποιηθούν δύο ανταλλαγές ομολόγων.
Να θυμίσουμε πώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στο Παρίσι αρχές Φεβρουαρίου και είχε συναντήσει στελέχη της Rothschild για να βοηθήσουν όπως φαίνεται τώρα στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ήταν το ταξίδι που είχε προκαλέσει σύγκρουση κυβέρνησης και ΝΔ, αφού είχε αποκαλυφθεί πώς από τη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός είχε πάει οικογενειακώς στο Παρίσι για λίγες ώρες.
Για ποια έξοδο στις αγορές ωστόσο μιλάμε; Σαν αυτή που είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς το καλοκαίρι του 2014 όταν είχε δανειστεί ένα πολύ μικρό ποσό και για μία φορά; Υπάρχει περίπτωση οι αγορές να δανείσουν μία χώρα που βρίσκεται σε μνημόνιο και λαμβάνει μέτρα από τώρα έως το 2021, ή πρωτογενές πλεόνασμα 4% για 7 ακόμη χρόνια υπογράφοντας δηλαδή πώς η οικονομία της θα έχει σοβαρά προβλήματα;
Και το ποιο σημαντικό: Οι αγορές θα δανείσουν χρήματα σε χρεοκοπημένη χώρα, αφού το δημόσιο χρέος της ξεπερνάει το 175% ή 316 δις ευρώ και με τάση αύξησης τα επόμενα χρόνια; Είναι προφανές πώς αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο θα είναι περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους παρά για ουσιαστικούς.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δε, θα νομιμοποιήσει μία «αμαρτωλή» τακτική που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης και φόρτωσε τη χώρα με δάνεια και υποχρεώσεις. Αυτή των περίφημων swaps, της μετακύλισης χρέους δηλαδή για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό έχει προσλάβει τους συμβούλους της Rothschild (απ’ όπου προέρχεται και ο νέος Γάλλος πρόεδρος για να μην ξεχνιόμαστε). Προκειμένου να μετακυλήσουν δύο ομόλογα το πρώτο εκ των οποίων είναι 3 δις ευρώ.
Το σενάριο εξόδου της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές τον Ιούλιο αναφέρεται και από την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Η Αθήνα εξετάζει επιστροφή στις αγορές». «Η Ελλάδα θέλει να τολμήσει επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Προϋπόθεση είναι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ έχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα» επισημαίνει η εφημερίδα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τις οποίες «η επιστροφή στις αγορές θα γίνει το νωρίτερο τον Ιούλιο. Για τη δημοπρασία υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 3 δις ευρώ. Στόχος, είναι να εξεταστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα μέσα του 2018».
«Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε προσέγγιση Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ σχετικά με το θέμα του χρέους. Για τον λόγο αυτό θα γίνει προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών σε ανώτερο επίπεδο, δηλώνει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα» καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.
Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να μείνει στην εξουσία, αλλά αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα είναι πώς υπογράφει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, η ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι αστεία, όπως όλα δείχνουν, ιδίως αν αποφασιστεί να ισχύσει πριν το 2018, ενώ η έξοδος στις αγορές είναι καθαρά προσχηματική και τίποτα περισσότερο.