Το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Αγγλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νεολιθικό μεγαλιθικό αυτό μνημείο έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να το δουν από κοντά.
Πολλές πτυχές του Στόουνχεντζ, όπως το πώς κατασκευάστηκε και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιήθηκε, παραμένουν αντικείμενο συζήτησης μέχρι και σήμερα.
Στην Ελλάδα έχουμε ένα πιο μικρό, ταπεινό και εύκολο στην πρόσβαση «Στόουνχεντζ» που αξίζει να επισκεφθείς κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό μνημείο το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας.
Αποκάλυψη για το Στόουνχεντζ: Η «Πέτρα του Βωμού» προέρχεται από τη Σκωτία και όχι από την Ουαλία
Το μυστήριο του ελληνικού Στόουνχεντζ
Μιλώντας για το ελληνικό Στόουνχεντζ πάντως, μην βάλεις στο μυαλό σου κάτι γιγάντιο μιας και μιλάμε για μια απομίμηση που αφορά κυρίως το σχήμα και όχι το μέγεθος.
Το ιδιαίτερο αυτό αξιοθέατο που λέγεται Κορώνα των Λιμεναρίων βρίσκεται στο ομώνυμο παραλιακό χωριό της Θάσου που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού.
Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ιδιότυπο «ομοίωμα» του Στόουνχεντζ της Βρετανίας το οποίο παραπέμπει, μπορούμε να πούμε, σε παλιότερες μυστικιστικές εποχές.
Η κατασκευή του είναι πράγματι ένας νεολιθικός κύκλος μεγαλίθων των οποίων η ακριβής χρήση και σκοπός αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο για τους ερευνητές.
Στην ουσία η Κορώνα των Λιμεναρίων, όπως μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες αποτελείται από 12 ολόλευκες πλάκες πάνω στις οποίες είναι χαραγμένα τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Ένα σύμβολο σε κάθε πλάκα.
Η κορώνα των Λιμεναρίων ολοκληρώθηκε το 2005. Η ιδέα ήταν του αρχιτέκτονα Johannes Mathiessen ο οποίος έφτασε στο νησί της Θάσου μαζί με 35 μαθητές και τρεις δασκάλους από το σχολείο Waldorf της Στουτγάρδης, στη Γερμανία.
Εκτός από εκείνους, στη δημιουργία του πρωτότυπου αυτού μνημείου συνέβαλαν, επίσης, απλοί πολίτες, τοπικοί φορείς αλλά και καλλιτέχνες.
Το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι ένα αξιοθέατο που συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες οι οποίο θέλουν να δουν από κοντά το μικρό αντίγραφο του Στόουνχεντζ.
Ένα από τα παράξενα της Ελλάδας που αξίζει να δεις και να φωτογραφίσεις.