Ένας μικρός πανικός επικράτησε χθες το απόγευμα σε αρκετούς χρήστες του διαδικτύου, καθώς το Facebook, το Instagram και το Whatsapp κατέρρευσαν για περίπου 7 ώρες.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία του Facebook, ένα μπλακ άουτ που έπληξε αρκετά την αξιοπιστία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Πιθανότερη αιτία για το σχεδόν επτάωρο μπλακ άουτ σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «New York Times» που επικαλούνται ειδικούς στην Κυβερνοασφάλεια, είναι «η εσφαλμένη διαμόρφωση των διακομιστών (servers) του Facebook, η οποία εμπόδισε τους ανθρώπους να συνδεθούν σε διάφορους ιστότοπους, όπως είναι το Instagram και το WhatsApp».
Παρόλα αυτά ήδη υπάρχουν αρκετές θεωρίες πώς κάτι άλλο, πιο «σκοτεινό» συνέβη. Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως το Facebook , ενώ μια θεωρία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι πως την ώρα που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πέσει, .
Η απάντηση του Facebook
Όπως ενημέρωσαν οι μηχανικοί της εταιρείας, το τεράστιο πρόβλημα σε Facebook, Instagram και WhatsApp προκλήθηκε από αλλαγές στη διαμόρφωση βασικών δρομολογητών.
«Η ομάδα μηχανικών μας διαπίστωσε πως οι αλλαγές διαμόρφωσης σε βασικούς δρομολογητές που συντονίζουν την κυκλοφορία δικτύου μεταξύ κέντρων πληροφοριών προκάλεσε προβλήματα που διέκοψε αυτήν την επικοινωνία» επισημάνθηκε σε σχετική ενημέρωση.
«Αυτή η διακοπή κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το σύστημα επικοινωνίας των κέντρων πληροφοριών, οδηγώντας τους σέρβερ σε διακοπή λειτουργίας» συμπληρώθηκε.
Στη συνέχεια η Facebook διαβεβαίωσε πως τα συστήματά της είναι «και πάλι σε λειτουργία και εργαζόμαστε για να επιστρέψουμε στις παλιές εργασίες».
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή τη φορά θεωρούμε ότι η πηγή αυτής της διακοπής, ήταν ένα πρόβλημα με την αλλαγή διαμόρφωσης» ξεκαθαρίστηκε.
Παράλληλα, η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν ετέθησαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της, κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς black out που διήρκεσε για αρκετές ώρες.
«Δεν έχουμε κανένα στοιχεία πως τα στοιχεία χρηστών μας ετέθησαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της διακοπής λειτουργίας» διαβεβαίωσε.
Tεράστιες απώλειες για το Facebook
Η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.
Οι μετοχές του παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση, με τις απώλειες για τον μεγιστάνα των social media να ξεπερνούν τα 7 δισ. δολάρια, ενώ για την εταιρεία υπολογίζονται – μέχρι στιγμής – στα 50 δισ. δολάρια.
Αυτές τις 7 ώρες που χρειάστηκε για να επανέλθουν οι πλατφόρμες του Facebook σε λειτουργία, μετά το μεγαλύτερο blackout στην ιστορία του, η αξία της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω από 5% (στο 5,48% στις 9:27 ώρα Ελλάδας), στα 324,33 δολάρια.
Η πτώση της μετοχής της Facebook τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια από 140 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη των πλουσιότερων ανθρώπων, του Bloomberg.
Χωρίς προηγούμενο
Επρόκειτο για συμβάν χωρίς προηγούμενο για τον γιγαντιαίο όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει την κατακραυγή εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις πρακτικές του.
Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το χθεσινό μπλακάουτ ήταν «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».
Και όπως αποκάλυψε η ρεπόρτερ τεχνολογίας των ΝYTimes, Σίρα Φρένκελ, η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας, η καθυστέρηση στην επαναφορά του οφειλόταν στο γεγονός ότι οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων είχαν μπλοκάρει και δεν μπορούσαν να μπουν για να διορθώσουν το πρόβλημα.
Συνταρακτικές αποκαλύψεις
Οταν συνέβη χθες το πρωτοφανές blackout, το Facebook Inc. και το Instagram βάλλονταν ήδη από τις αποκαλύψεις της Wall Street Journal, η οποία παρουσίασε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας για μελέτη που έδειχνε ότι οι αναρτήσεις διασημοτήτων όπως η Κιμ Καρντάσιαν προκαλούν αρνητικά αισθήματα στους χρήστες σχετικά με την εικόνα τους.
Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι ερευνητές της Facebook είχαν προειδοποιήσει την εταιρεία πως το Instragram προκαλεί άγχος και κατάθλιψη στα νεαρά κορίτσια, τα οποία αναπόφευκτα συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα ιδεώδη της διαδικτυακής ομορφιάς και τελειότητας.
Το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας οδήγησε στην απόφαση να κληθούν για εξηγήσεις στην αμερικανική Γερουσία εκπρόσωποι της Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram. Με αφορμή την ακρόαση, η Wall Street Journal δημοσιοποίησε έξι από τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας στα οποία βασίστηκε το ρεπορτάζ.