Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πιέζουν με όποιον τρόπο δύνανται τους πολιτικούς στο Βελιγράδι να περάσουν διάταξη στο σύνταγμα τους στο οποίο να αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Αυτό όμως αποκρύβει από πίσω του ένα τρομερό μυστικό που αφορά το γεγονός ότι η σερβική ορθόδοξη εκκλησία κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι του εδάφους αυτού με κανονικούς νόμιμους τίτλους ενώ η ίδια δραστηριοποιείται και με αλβανική διοίκηση.
Έτσι σε ενδεχόμενη έξωθεν παρέμβαση από Μόσχα μεριά αυτό θα ήταν το νομικό «πάτημα» για να ισοπεδώσει ο Βλαδίμηρος Πούτιν τους Αλβανούς Κοσοβάρους εκδιώκοντας τους από την σερβική επαρχία εντελώς.
«Κατέχουν οι Αλβανοί τίτλους;,…φυσικά όχι. Η Σερβία όμως έχει τίτλους για το 58 τοις εκατό του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αποτελεί κοινωνική και ιδιωτική περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και αυτή η τεκμηρίωση είναι ασφαλής », δήλωσε ο πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου του Κοσσυφοπεδίου , Ραντομίροβιτς Σλάβιτσα.
«Δεν ήταν εύκολη η κατάσταση τον Ιούνιο του 1999. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είχε δώσει εντολή τότε να του προσκομίσουν τα έγγραφα αυτά, τα οποία είχαν συνταχθεί εδώ και 50 χρόνια. Δυστυχώς όμως πολλά καταστράφηκαν αλλά δεν έχει καμία σημασία, εφ ‘όσον τα πρωτότυπα βρίσκονται στη Σερβία στα κεντρικά της υπηρεσίας του κτηματολογίου. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο θέμα από το 1999. Ως εκ τούτου, η τεκμηρίωση μας είναι αξιόπιστη», είπε ο ίδιος .
Όλα αυτά τα εδάφη, κτίρια και πολλά άλλα ανήκουν στην πρώην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, διάδοχος της οποίας είναι η Σερβία στην οποία ανήκει το Κοσσυφοπέδιο.
Το «χοντρό πρόβλημα» ήρθε στην επιφάνεια όταν ο Ραμίζ Κελμέντι, αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, είχε μια σύσκεψη σε μια κοινότητα για την οποία είχαν ενδιαφερθεί επενδυτές από το εξωτερικό.
Αυτοί οι επενδυτές παρατήρησαν ότι το έδαφος αυτής της οικονομικής ζώνης δεν ανήκε στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αλλά στην σερβική εκκλησία. Αυτοί οι «επενδυτές» δεν παίζουν ποτέ σε αμφίβολες καταστάσεις παρά μόνο σίγουρα και έτσι αποχώρησαν άπρακτοι.
Για αυτόν τον λόγο οι Αλβανοί συστηματικά στοχοποιούν την σερβική εκκλησία, μοναστήρια και εκκλησίες στην χώρα ετοιμάζοντας ένα πογκρόμ εναντίον της, χωρίς όμως να λογαριάσουν ότι η «ρωσική Αρκούδα» παρακολουθεί και ετοιμάζεται να επέμβει.
Το θέμα αυτό έχει γίνει το κύριο ζήτημα μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, και Σέρβου ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς αποτέλεσμα .
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Χασίμ Θάτσι σε μια συζήτηση με Σέρβους δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών στην Καγκλάβιτσα, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μπορεί να έχει ένα «χαριτωμένο θέμα» που σχετίζεται με το Κοσσυφοπέδιο, βάσει του οποίου μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στη Σερβία, αλλά και οι πολίτες της Σερβίας πρέπει να γνωρίζουν με σαφήνεια ότι η περιουσία του Κοσσυφοπεδίου ανήκει στους Αλβανούς πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.
Ότι όμως και να δηλώνει ο Αλβανός πρόεδρος το πρόβλημα παραμένει και είναι άκρως σοβαρό γι αυτό και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οι Γερμανοί και το Βερολίνο πιέζουν το Βελιγράδι να υπογράψει στην ουσία την απόρριψη αυτού του ενδεχόμενου αποκαθιστώντας και νομικά την αλβανική κυριαρχία.
Όσο το Κοσσυφοπέδιο θα εγγράφεται μέσω του σερβικού συντάγματος στην κυριαρχία του σερβικού κράτους όλα είναι στον αέρα και κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει .
Από την άλλη πλευρά η Ρωσία έχει την τέλεια δικαιολογία για να «εξαφανίσει» από τον χάρτη του UCKάδες του Χασίμ Θάτσι σε μια άτυπη ρεβάνς του 1999.