Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το φθινοπωρινό φρούτο που μειώνει χοληστερόλη και πίεση

Ο λωτός είναι ένα φρούτο του φθινοπώρου που έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες.

 

Ποια είναι η διατροφική του αξία και τι προσφέρει στην υγεία μας;

 

Ο λωτός:
• Εμφανίζει διουρητική δράση, μιας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο.
• Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Έτσι, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και βελτιώνει την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
• Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνου και διαβήτη.
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
• Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πολύ καλή πηγή καλίου.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση.
• Βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει.
• Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτενίου, ζεαξανθίνης), που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών, αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Ένας μέτριος λωτός ζυγίζει περίπου 170γραμμάρια, έχει γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια λωτού περιέχουν 70 θερμίδες, 19 γραμμάρια υδατανθράκων και είναι πολύ χαμηλός σε λιπαρά.

 

Πώς μπορούμε να τον καταναλώσουμε;

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βάλουμε τον λωτό στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Δοκιμάστε τον:
• Ως φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο.
• Σε ζελέ φρούτων.
• Σε χυμό ή smoothie με γάλα, φρούτα, φυστικοβούτυρο.
• Μέσα σε γιαούρτι με βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς.
• Πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
• Σε συνταγές για σπιτικές μπάρες δημητριακών ή μπισκότα.
• Σε πράσινη σαλάτα με τυρί, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βαλσάμικο.

Tags
Back to top button