Το έθιμο των πορτοκαλιών στο νησί της Λευκάδας θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, τηρείται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια με τον Αγιασμό των υδάτων στο νησί.
Οι πιστοί που βουτάνε στην θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό, έχουν στα χέρια τους 2-3 πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο.
Αυτά τα πορτοκάλια, από το αγιασμένο νερό τα παίρνουν στο σπίτι για ευλογία, ενώ ένα τοποθετείται στα εικονίσματα χωρίς να μουχλιάσει.
Τα Θεοφάνεια του επόμενου χρόνου, τα πορτοκάλια αυτά τα ρίχνουν στην θάλασσα και βουτάνε με φρέσκα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επί Ενετοκρατίας στην περιοχή υπήρχαν τα κτήματα με εσπεριδοειδή των γαιοκτημόνων και οι ευγενείς συνήθιζαν μαζί με τον αγιασμό των υδάτων να ρίχνουν τα πορτοκάλια στη θάλασσα για να έχουν καλή παραγωγή.
Ο Αγιασμός των υδάτων στην Λευκάδα έγινε στις 11 το πρωί με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου. Παρά το κρύο 6 κολυμβητές βούτηξαν στην θάλασσα και μεταξύ τους, ένας Βούλγαρος υπήκοος έπιασε πρώτος τον σταυρό.
Πορτοκάλια θέλει το έθιμο και στην Αργολίδα όπου στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατακεκριμένης Πορτοκαλούσας, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.
Εν συνεχεία τελέσθηκε η Ακολουθία της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των υδάτων στην από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ Δρόσσο παρουσία των τοπικών αρχών και των προσκυνητών.
Χαρακτηριστικό της τελετής είναι τα πορτοκάλια που τοποθετούν στην κολυμπήθρα όπου τελείται ο αγιασμός από τον ιερέα.
Οπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες του argolikeseidhseis.gr στο τέλος της Δοξολογίας τα πορτοκάλια μοιράζονται από τον Ηγούμενο της Μονής προς ευλογία στους πιστούς, ενώ η παράδοση θέλει να καταναλώνονται την Μεγάλη Παρασκευή.