Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πιστοί στην εξυπηρέτηση του ανυπόστατου και παράνομου ιδεολογήματος τους, αυτού της "Γαλάζιας Πατρίδας", ναυπηγούν και παραδίδουν συνεχώς πλοία στο Πολεμικό τους Ναυτικό, επιδιώκοντας να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Στην παρούσα χρονική περίοδο οι Τούρκοι ναυπηγούν συνολικά τριάντα ένα (31) πλοία , εκ των οποίων επτά (7) φρεγάτες κλάσης Istif σε τρία διαφορετικά ναυπηγεία, έξι (6) παράκτια περιπολικά σκάφη κλάσης Hisar, οκτώ (8) αποβατικά σκάφη για το πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, έξι (6) υποβρύχια εκ των οποίων 5 της κλάσης Reis και 1 της κλάσης Milden, το Milden-1, ενός (1) Εθνικού επιθετικού ταχύπλοου σκάφους, ενός(1) ναρκοθηρευτικού, ενός (1) αντιτορπιλικού TF-2000-1 της κλάσης TF-2000 σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ξεκίνησε την κατασκευή ενός (1) αεροπλανοφόρου, του πρώτου της με την επωνυμία Mugem.
Άρχισαν τα όργανα! Ο Τραμπ ετοιμάζει ποινική δίωξη κατά του Στάρμερ
Οι Τούρκοι "ρίχνουν στο νερό" την φρεγάτα TCG IZMIR
σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει ότι τα ναυπηγεία της χώρας του συνεχίζουν να διατηρούν με επιτυχία τους ρυθμούς παραγωγής πολεμικών πλοίων, επισημαίνοντας:
Η Anadolu Shipyard, ένα από τα τρία ιδιωτικά ναυπηγεία που ξεκίνησαν την κατασκευή φρεγατών κλάσης İSTİF στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2023, καθέλκυσε τη φρεγάτα İZMİR.
Η φρεγάτα με πλαϊνό αριθμό F-516 κατασκευάστηκε ως το δίδυμο πλοίο της TCG İSTANBUL, με μήκος 113,2 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα. Καθελκύστηκε η εθνική φρεγάτα, της οποίας η κατασκευή του κύτους ολοκληρώθηκε στο ναυπηγείο Anadolu στην περιοχή Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.
Το TCG İZMİR, το 6ο πλοίο του έργου MİLGEM και το 2ο πλοίο της ομάδας φρεγατών κλάσης İSTİF, θα ξεκινήσει υπηρεσία στο Τουρκικό Ναυτικό μετά την ολοκλήρωση του εξοπλισμού του και των θαλάσσιων δοκιμών του
Παράλληλα συνεχίζονται οι ναυπηγικές δραστηριότητες των πλοίων 7, 8, 9, 10, 11 και 12.
Σχετικό τουρκικό X αναφέρει:
Τα τουρκικά ναυπηγεία έγιναν υπερηχητικά! Ένα από τα 31 σκάφη που κατασκευάζονται ταυτόχρονα, η 2η φρεγάτα MILGEM I-Class TCGIzmir της Τουρκίας καθελκύστηκε στη θάλασσα σήμερα για να συνεχίσει ο εξοπλισμός του πλοίου με προηγμένα συστήματα, αισθητήρες και όπλα. 6 ακόμη I-Class είναι σε εξέλιξη!
Αποβατική ενέργεια για κατάληψη νησιού στα πλαίσια της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα"
Την ίδια ώρα τουρκικό X ανφερόμενο στα σενάρια της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα" αναφέρει:
"Στο πλαίσιο της Άσκησης Blue Homeland-2025, οι Μονάδες Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Τουρκικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιτυχημένη «Αμφίβια Επιδρομή». Κατά τη διάρκεια της αμφίβιας άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα αμφίβια επιθετικά οχήματα ZAHA που αναπτύχθηκαν από την FNSS, επιθετικά ελικόπτερα AH1W Super Cobra και αποβατικά πλοία .
Αδιαμφισβήτητη η Ελληνική αεροπορική υπεροχή
Την ίδια ώρα η Ελλάδα παρελάμβανε το 24ο RAFALE της, συμπληρώνοντας την 332 Μοία "Γεράκι", ενώ σημειώνουμε ότι χάρη στο ραντάρ AESA και τους πυραύλους METEOR που είναι εξοπλισμένα, η χώρα μας αποκτά σαφή αεροπορική υπεροχή έναντι της γερασμένης τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Πέραν των RAFALE, το 2024 έκλεισε με την Ελλάδα να έχει εκσυγχρονίσει σε VIPER , τριάντα (30) F-16 της, γεγονός που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα αεροπορικής ισχύος υπέρ μας έναντι των "γειτόνων".
Η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης!
Το Ελληνικό τρίπτυχο
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η Τουρκία έχοντας ως στόχο την θαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, προβαίνει σε ναυπήγηση πολλών και σημαντικών μονάδων μεγάλης ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού της.
Ωστόσο, η Ελληνική αεροπορική υπεροχή αποτελεί για την ώρα απαγορευτικό παράγοντα για την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων κατάληψης των νησιών μας στο Αιγαίο.
Η απάντηση της χώρας μας θα πρέπει να εδράζεται στο τρίπτυχο, αεροπορική κυριαρχία, άρνηση πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής ή τουλάχιστον άρνηση περιοχής και Ναυτική υπεροχή.
Το δόγμα Anti Acess/Area Denial (Α2/AD)
Το εν λόγω δόγμα ορίζεται σύμφωνα με το Joint Operational Access Concept (JOAC) ως εξής:
Άρνηση πρόσβασης ή anti-access μιας θαλάσσιας περιοχής συνιστούν «οι πράξεις και οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια περιοχή επιχειρήσεων» και άρνηση περιοχής ή area denial ως «εκείνες οι πράξεις και οι ικανότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της περιοχής επιχειρήσεων».
To Α2/ΑD δίνει έμφαση στην συνδυασμένη χρήση μεγάλης εμβέλειας πληγμάτων ακριβείας σε συνδυασμό με εξελιγμένο σύστημα/δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου (C4ISR) τόσο για την αποτροπή εισόδου εχθρικής δύναμης όσο και την καταστροφή αυτής.
Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.
Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης.
Επιπλέον, η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV.
Η διαμερισμάτωση του Αιγαίου και ο σημαντικότατος ρόλος των νησιών μας
Τα νησιά μας μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο, ως αβύθιστα αεροπλανοφόρα, υπέρ της Πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού μας.
Ωστόσο αυτά δεν είναι ομοιογενώς κατανεμημένα στο Αρχιπέλαγος, γεγονός που δημιουργεί ιδιαιτερότητες αναφορικά με την άμυνα μας σε αυτά, κατά περίπτωση
Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους θα τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:
1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος- νοτίως Ν. Λήμνου- και νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια.
Εδώ βρίσκονται τα νησιά μας Θάσος-Σαμοθράκη-Λήμνος -Άγιος Ευστράτιος, η βραχονησίδα Ζουράφα ΒΑ Σαμοθράκης και τα νησιά Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσσες νήσοι που ανήκουν στην Τουρκία
2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi.
Εδώ εκτός από τα νησιά -βραχονησίδες μας, βρίσκονται και έναντι Χίου και Λέσβου και αρκετές τουρκικές βραχονησίδες.
3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ.
Εδώ βρίσκονται πάρα πολλά νησιά-βραχονησίδες μας με λίγες τουρκικές βραχονησίδες.
4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος.
Εδώ βρίσκονται πολλά νησιά και βραχονησίδες μας
5. Νοτιοανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης.
6. Λιβυκό πέλαγος
7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου
Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "δυσκολότερες" από πλευράς επιβολής Anti Acess/Area Denial (Α2/AD), για τη χώρα μας σε βάρος των Τούρκων είναι κατά σειρά η 6 , 7 , 5 και 2.
Συνεπώς, η προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων και η κατάλληλη εγκατάστασή τους θα είχε ως αποτέλεσμα την σημαντικότατη υποβοήθηση του πολεμικού ναυτικού μας, για την κυριαρχία του στο Αιγαίο, έναντι του Τουρκικού.