Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δίδυμο Χατζηδάκη–Φωκά επιστρατεύει ο Μητσοτάκης για να σωθεί η ΔΕΗ

Ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και ένα έμπειρο στέλεχος των Βρυξελλών καλούνται να χαράξουν το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ και να αποτρέψουν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας από το χείλος της χρεοκοπίας. Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης με την τοποθέτηση στο ΥΠΕΝ του κ. Κωστή Χατζηδάκη με υφυπουργό τον κ. Γεράσιμο Φωκά -μέχρι πρότινος αναπληρωτή διευθυντή ενέργειας της Κομισιόν αλλά και στέλεχος πρώτης γραμμής της ΕΕ- απλά επιβεβαίωσε την σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας αλλά και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΗ οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο κ. Φωκάς θεωρείται μία στρατηγική επιλογή της Πειραιώς για να ενισχύσει τις άμυνες της κυβέρνησης στον πολυμέτωπο πεδίο της ενέργειας με ένα τεχνοκράτη που το προηγούμενο διάστημα είχε –μεταξύ άλλων – και την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας οικονομικών θεμάτων της Ευρωζώνης στο πλευρό του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Το ΥΠΕΝ έχει ελάχιστο χρόνο για να σβήσει τον καταστροφικό σχεδιασμό της προηγούμενης διακυβέρνησης και των θεσμών και να ξανασχεδιάσει τις πολιτικές με τις οποίες θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της η ΔΕΗ.

Πρώτο μέλημα, το οποίο είναι θέμα χρόνου να αποσαφηνιστεί είναι το μέλλον της αποεπένδυσης. Χθες ο κ. Χατζηδάκης ενταφίασε το μοντέλο εισόδου στρατηγικού επενδυτή για το οποίο έχει μιλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Όπως δήλωσε σε μια απαξιωμένη εταιρεία είναι άστοχο να μιλάς για ιδιωτικοποίηση και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του διαγωνισμού για την πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, λέγοντας ότι έδειξε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών.

Στις 15 Ιουλίου είχε προγραμματιστεί από την απελθούσα κυβέρνηση η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση του λιγνίτη παίρνει νέα τροπή και σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να υπάρξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το προτεινόμενο σχέδιο, με το οποίο η ΔΕΗ θα επιτύχει την μείωση του μεριδίου της στην αγορά, αντιμετωπίζοντας και τις μεγάλες πιέσεις των Βρυξελλών για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Είναι σαφές ότι μαζί με τις πολιτικές για το λιγνίτη πηγαίνουν και τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ), καθώς για κάθε αστοχία από τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί η επιχείρηση πληρώνει «πέναλτι», αναγκασμένη να διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες λιγνίτη με τεράστιο κόστος για την ίδια.

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει η νέα πολιτική ηγεσία τόσο στο θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για την διοίκηση της ΔΕΗ. Παρά τις γέφυρες που προσπάθησε να ρίξει το προηγούμενο διάστημα ο κ. Παναγιωτάκης στην ΝΔ, εντούτοις η παραμονή του στο τιμόνι της επιχείρησης πρέπει να θεωρείται με ημερομηνία λήξης. Άλλωστε ο νέος Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε διαμηνύσει για την αναζήτηση ευθυνών για την κατάντια της ΔΕΗ τόσο από την διοίκηση της Επιχείρησης όσο και από το Υπερταμείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κρούσεις έχουν γίνει σε πρόσωπα ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση και ο λόγος είναι ότι η ΔΕΗ παραμένει μια προβληματική εταιρεία με τεράστια βάρη και προσκλήσεις που θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις αλλά και μεγάλες συγκρούσεις για να αντιμετωπιστούν.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δαιμονοποιήσει λέγοντας πολλές φορές ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν οδηγήσει σε αύξηση του ρεύματος κατά 60%, η νέα διακυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δίλημμα. Να κατηγορηθεί για την επιβολή πρόσθετων βαρών στους καταναλωτές και μάλιστα με το «καλημέρα» στην εξουσία ή να ενσωματώσει κόστη στα τιμολόγια ρεύματος που σήμερα επωμίζεται εξολοκλήρου η ΔΕΗ όπως τα δικαιώματα ρύπων CO2 και την έχουν φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Επόμενο μεγάλο βήμα είναι να υλοποιηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση του target model, όλες δηλαδή οι πολιτικές της ΕΕ για την δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένας τομέας για τον οποίο η χώρα μας έχει να επιδείξει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Με βάση τον νέο σχεδιασμό η εφαρμογή του target model με την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας προγραμματίζεται σε ένα χρόνο.

Tags
Back to top button