Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Το διαστημόπλοιο Cassini έφυγε από τον Μιμας και ετοιμάζεται για την συντριβή του στον Κρόνο

Από το 2004 που ο διαστημικός βολιστήρας Cassini έφτασε στο σύστημα δορυφόρων του Κρόνου έχει δώσει ιστορικές φωτογραφίες τόσο του γιγάντιου πλανήτη όσο και των φεγγαριών του.

Έτσι όπως κατέγραψε εκπληκτικές εικόνες της πυκνής ατμόσφαιρας του Τιτάνα, των περίεργων χρωματισμών του Ιαπετού, τους υδρατμούς και τις περίεργες λωρίδες γης στον Εγκέλαδο, το Cassini κατάφερε να αποτυπώσει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες του δορυφόρου Μίμας.

Όπως όμως όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν έτσι και οι ημέρες που το εξερευνητικό διαστημόπλοιο θα παραμείνει κοντά στον Μιμας έρχονται στο τέλος τους.

Στις 30Ιανουαρίου του 2017 ο βολιστήρας πραγματοποίησε την τελευταία κοντινή προσέγγιση στον Μίμας λαμβάνοντας τις τελευταίες λεπτομερείς απεικονίσεις του.

Το γεγονός είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς  οι κοντινές αυτές προσεγγίσεις του Cassini σε δορυφόρους του Κρόνου δεν είναι συχνές.

Κατά τη διάρκεια της 13χρονης παρουσίας του Cassini στο σύστημα του Κρόνου πραγματοποιήθηκαν μόνο 7 πολύ κοντινές προσεγγίσεις σε αποστάσεις  μικρότερες των 50.000 χλμ. Σε μια από αυτές ο βολιστήρας πέρασε σε απόσταση 41.230 χλμ. από τον Μίμας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της προσέγγισης το Cassini έλαβε σειρά  10 φωτογραφιών  από τις σχηματίστηκε ένα λεπτομερές «μωσαϊκό» της επιφάνειάς του.  

Από τις φωτογραφίες γίνεται φανερό η βαριά βομβαρδισμένη από μετεωρίτες επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου ενώ ξεχωρίζει ο τεράστιος κρατήρας Herschel, ο οποίος δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με το «άστρο του θανάτου» της ταινίας «πόλεμος των άστρων».

Ο κρατήρας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 13 Φεβρουαρίου του 2010 όταν το διαστημόπλοιο έκανε την πρώτη του κοντινή προσέγγιση στον δορυφόρο.

Ο κρατήρας έχει μήκος 130 χμ. και ισοδυναμεί με το 1/3 της συνολικής διαμέτρου του δορυφόρου ενώ το βάθος του ανέρχεται σε 5 χλμ.  ενώ σε κάποια μέρη του το βάθος φτάνει μέχρι και τα 10 χλμ.

Τώρα ο Cassini «ετοιμάζεται» για το κορυφαίο σκέλος της αποστ9λής του η οποία θα σηματοδοτήσει και το θάνατό του δηλαδή την «συντριβή» του στην «επιφάνεια» του Κρόνου (ουσιαστικά θα συνθλιβεί κάτω από τις τρομερές πιέσεις του αέριου γίγαντα) στις 15 Σεπτεμβρίου αντλώντας όμως δεδομένα και πληροφορίες που για πρώτη φορά θα δουν οι επιστήμονες.

Tags
Back to top button