Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Brexit φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ένωσης της Ιρλανδίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που το Σάββατο πραγματοποιούν σύνοδο για το Brexit, αναμένεται να δεσμευθούν επίσημα ότι θα δεχθούν στην ΕΕ τη Βόρεια Ιρλανδία, που σήμερα ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα που να ενώνει τη νήσο, όπως δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα ενταχθεί αυτόματα στην ΕΕ στην περίπτωση που ενωθεί με ένα υφιστάμενο κράτος-μέλος, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Κένι θα ζητήσει από τους υπόλοιπους 26 ηγέτες που συναντώνται στις Βρυξέλλες να εγκρίνουν ένα διαπραγματευτικό σχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας για να επικυρώσουν πολιτικά αυτό που σύμφωνα με Ιρλανδούς και Ευρωπαίους νομικούς είναι το προβλεπόμενο από τη διεθνή νομοθεσία για τέτοιου είδους εδαφικές αλλαγές.

«Απλά θα δηλώνει το προφανές, δηλαδή ότι και μια ενωμένη Ιρλανδία θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε πηγή κοντά στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η ΕΕ φυσικά δεν λαμβάνει θέση για την πιθανότητα μιας ενωμένης Ιρλανδίας. Εάν προκύψει αυτό το ερώτημα, θα εναπόκειται στους λαούς της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που συνήφθη το 1998 με τη στήριξη του βρετανικού και του ιρλανδικού κράτος, προβλέπει ότι θα πρέπει να διενεργηθούν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές των συνόρων για να εγκριθεί η ένωση της νήσου. Η σημερινή βρετανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία, εάν ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, θα είναι σε θέση να επανενταχθεί στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τη σύνοδο των οποίων θα απουσιάζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα συμπεριλάβουν στα επίσημα πρακτικά του Συμβουλίου τη συμφωνία τους με τη θέση του Κένι. Τα πρακτικά αυτά συνήθως δημοσιεύονται αφού πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύνοδος, αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως γίνουν αμέσως γνωστά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Tags
Back to top button