Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Το απαγορευμένο «νησί των οργίων» των 60’s (φωτό-βίντεο)

Υπάρχει ένα πανέμορφο ερημονήσι στις ακτές της Ιταλίας που έχει γαλαζοπράσινα νερά, μαγευτικό τοπίο και υπέροχες παραλίες. Την ίδια στιγμή όμως φημίζεται για κάτι το εντελώς αναπάντεχο: για τα σεξουαλικά όργια που συνέβησαν την δεκαετία του 60’.

Ο Μαρκήσιος και οι ορέξεις του

«Βλέπεις αυτήν την λευκή, αποικιακού τύπου βίλα που είναι πάνω στον λόφο;» ρωτάει ένας πρώην ψαράς της περιοχής, ονόματι Τζόρτζιο Ανιέλο, και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό είναι το μέρος στο οποίο ο Μαρκήσιος Κασάτι Στάμπα διοργάνωνε πολυτελή πάρτι οργίων».

Ο Ανιέλο είναι από τους τελευταίους τακτικούς επισκέπτες του νησιού Ζανόνε καθώς μεταφέρει με την βάρκα του τους τουρίστες που θέλουν να θαυμάσουν το έρημο νησί, το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Pontine, στην δυτική ακτή της Ιταλίας.

Αυτοί βέβαια που ταξιδεύουν στο Ζανόνε, εκτός από τον θαυμασμό της φυσικής ομορφιάς, μαγνητίζονται και από το σκοτεινό παρελθόν που ακολουθεί το νησί και από τον απόηχο των άγριων νυχτών που οργάνωναν ο Μαρκήσιος και η σύζυγός του, Άννα Φαλαρίνο.

«Ήταν ένας έκφυλος άνδρας, ένας ηδονοβλεψίας που του άρεσε να παρακολουθεί και να φωτογραφίζει την γυναίκα του την ώρα που έκανε έρωτα με άλλους νεαρούς άνδρες. Μια μέρα όμως κουράστηκε με όλα αυτά και αποφάσισε να σκοτώσει την γυναίκα του και τον εραστή της, προτού αυτοκτονήσει και ο ίδιος» αναφέρει αποκαλυπτικά ο Ανιέλο.

Οι αριστοκράτες και η ζωή στο νησί

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60’ το νησί υπήρξε ένας μυστικός προορισμός διακοπών για όλα τα σεξουαλικά περιπετειώδη αριστοκρατικά ζευγάρια. Επίσης, λέγεται πως οι αριστοκράτες είχαν καταφέρει με κάποιο τρόπο να νοικιάσουν το νησί από το κράτος.

«Οι αριστοκράτες πηγαίναν για κυνήγι όσο οι όμορφες γυναίκες τους ασχολούνταν με άλλες δραστηριότητες, όπως ο γυμνισμός στις παραλίες αλλά και η ψυχαγωγία των υπόλοιπων ανδρών».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κυνήγι αποτελούσε αγαπημένο χόμπι των ανδρών καθώς το νησί είναι ακόμη και σήμερα γεμάτο με άγρια πρόβατα.

Επιπλέον, στο νησί πραγματοποιούνταν μασκέ πάρτι, που θύμιζαν αρκετά αυτό που διαδραματίζεται στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Μάτια Ερμητικά Κλειστά». Ο Σαλβαντόρε Παγκάνο, ένας πρώην κάτοικος της περιοχής, αναφέρει: «Στην βίλα γινόντουσαν θερμές κοινωνικές συγκεντρώσεις»

Το νησί Ζανόνε είχε γίνει ένας από τους πιο καυτούς προορισμούς για τους πλούσιους Ιταλούς της εποχής. Μάλιστα, κατά την διάρκεια των Σαββατοκύριακων οι ακτές του πλημμύριζαν από σκάφη και ταχύπλοα, τα οποία μετέφεραν δούκες, βαρόνους και ένα σωρό εκατομμυριούχους που ερχόντουσαν με τις πιο άγριες διαθέσεις.

Η κατανάλωση αλκοόλ έφτανε στα ύψη: Τόσο πολύ που κατά την διάρκεια πρόσφατων εργασιών που διεξήχθηκαν από τις τοπικές αρχές, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες μπουκαλιών που ήταν θαμμένα στο έδαφος.

«Όλοι γνωρίζαμε τι συνέβαινε σε αυτόν τον τόπο» δηλώνει ο Ρικάρντο Πέτσι, που σήμερα είναι τουριστικός οδηγός του νησιού. Ο ίδιος προσθέτει: «Ήταν ευρέως γνωστό πως ήταν ‘το νησί με τα πάρτι οργίων’ αλλά τότε δεν τολμούσε να πει κανείς τίποτα».

Αλλά κάποια στιγμή τα πράγματα πήραν αιματηρή πορεία. Πιο συγκεκριμένα, το 1970 η Άννα ερωτεύτηκε έναν από τους πολλούς νεαρούς εραστές της, γεγονός το οποίο προκάλεσε την ασυγκράτητη ζήλια του άνδρα της.

Ο Μαρκήσιος σκότωσε το ζευγάρι και έπειτα αυτοκτόνησε στο σπίτι του στην Ρώμη. Μάλιστα, ο ίδιος κρατούσε ημερολόγιο στο οποίο περιέγραφε γλαφυρά και με πολλές λεπτομέρειες τα τεκταινόμενα του νησιού. 

Πολλά κομμάτια αυτών των γραπτών, κυκλοφόρησαν στην ιταλική κοινωνία μετά τον θάνατο του και προκάλεσαν σάλο.

Επιπροσθέτως, οι αρχές βρήκαν 1.500 φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου στα συρτάρια του γραφείου του.

Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος ανθρώπινης ψυχής στο Ζανόνε. Το μόνο που έχει απομείνει είναι ένας φάρος και η περιβόητη βίλα των αριστοκρατών.

Από τις προσευχές στην αμαρτία

Η εν λόγω βίλα χτίστηκε το 1930 και μεταφερόταν από αριστοκράτες σε αριστοκράτες. Σήμερα βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση και σε μεγάλη ανάγκη ανακαίνισης.

Το ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι αυτή η βίλα είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός μεσαιωνικού μοναστηριού, το οποίο είναι διακοσμημένο με αγάλματα. Επιπλέον, εκεί μπορούσε να βρει κανείς και ένα μικρό παρεκκλήσι.

Ο Πέτσι ενημερώνει πως «η βίλα χτίστηκε αυθαίρετα και παράνομα. Πως γίνεται άλλωστε να επιτρέψεις σε κάποιον να χτίσει πάνω σε έναν αρχαιολογικό χώρο; Το νησί μεταμορφώθηκε από έναν τόπο διαλογισμού, ησυχίας και προσευχών, σε ένα σκανδαλώδες και παράνομο μέρος αμαρτιών».

Όταν το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα, το κράτος αποφάσισε να επανακτήσει τον έλεγχο του νησιού.

Σήμερα το νησί λειτουργεί ως τόπος ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν όλες τις φυσικές του ομορφιές, αλλά απαγορεύεται να διαμείνουν εκεί το βράδυ.

Οι μόνοι στους οποίους επιτρέπεται μόνιμη εγκατάσταση κάποιων ημερών πάνω στο Ζανόνε, είναι κάποιοι επιστήμονες και βιολόγοι που θέλουν να διεξάγουν τις έρευνες τους.

 

Tags
Back to top button