Το τέταρτο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών. Δεν θα μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Οι διαπραγματεύσεις το μόνο που φέρνουν είναι σκληρά μέτρα τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει προηγουμένως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα αυτό έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο και το τυράκι στη φάκα για νέα μέτρα. Τους έχουν πάρει όμως όλοι χαμπάρι. Απλά δεν υπάρχει επί του παρόντος σοβαρή εναλλακτική.
Αρκετοί θα αναρωτήθηκαν χθες τι ήθελε να πει ο πρωθυπουργός και αποφάσισε να δώσει μία τηλεοπτική συνέντευξη. Στην πραγματικότητα απολύτως τίποτα. Στόχος του ήταν καθαρά η επικοινωνιακή διαχείριση μίας ακόμη μεγάλης ήττας, την οποία ωστόσο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες. Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν, δυστυχώς χάσαμε.
Επί μήνες υποτίθεται πώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές, πώς η διαφωνία είναι μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μέγαρο Μαξίμου την μία κατηγορούσε το Ταμείο και την άλλη τον Σόιμπλε που μπλοκάρουν τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο). Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα του πώς θα κλείσει η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θεωρώντας πώς έχει κλείσει σε πολιτικό επίπεδο από τη Μάλτα.
Πως θα κλείσει; Αυτό είναι το ζητούμενο αν και η απάντηση είναι δεδομένη. Με ένα τέταρτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα κληθεί να ψηφίσει με ένα νομοσχέδιο μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και ούτε χρέος, ούτε αντίμετρα θα υπάρξουν. Στην περίπτωση του χρέους, όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα προηγηθεί η συμφωνία της ελάφρυνσης του (αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια).
«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και μας θύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Είχε πει τότε πώς αναγκάζεται να ψηφίσει αυτή την επώδυνη συμφωνία, αλλά δεν συμφωνεί με αυτή. Συμφωνεί δεν συμφωνεί ωστόσο ο ελληνικός λαός της πληρώνει με αίμα, όπως θα πληρώσει και τη νέα που θα φέρει ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά στα αντίμετρα; Είπε ο πρωθυπουργός πώς θα αποτελέσουν ένα σοβαρό αντίβαρο, αλλά θα εφαρμοστούν εφόσον έχουμε πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον! Κοινώς άνθρακες ο θησαυρός.
Ήδη, σήμερα το πρωί, η διαπραγματευτική ομάδα υπό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη θα έχει την πρώτη της επιτελική σύσκεψη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρατζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και την απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στο Χίλτον, και εκεί θα διαφανεί αν τελικώς όλα θα κλείσουν γρήγορα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ή θα ξεκινήσει ένα νέο «μαρτύριο της σταγόνας», με τον χρόνο να κυλά σε βάρος των ελληνικών θέσεων και ακόμη περισσότερα μέτρα να πλησιάζουν.
Κι αυτό γιατί χθες ο Πολ Τόμσεν άφησε να διαφανεί πώς θα θέσει στο τραπέζι και νέα σκληρά μέτρα λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου για το 2019-2020 είναι απλώς η… προκαταβολή των μέτρων που θα ζητήσει το Ταμείο. Το ΔΝΤ θέλει ακόμη μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις συντάξεις όπως δείχνουν τα πράγματα.
Αλλά και οι θέσεις των Ευρωπαίων δεν είναι καλύτερες. Πηγές της Κομισιόν άφηναν να εννοηθεί πως αν τελικώς επικρατήσει η άποψη των Ευρωπαίων για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2023 τουλάχιστον, το Ταμείο θα ζητήσει προκαταβολικά και την εξειδίκευση των μέτρων που θα το διασφαλίζουν για τα επόμενα πολλά χρόνια, πέραν και από το 2020!
Επί του παρόντος οι δανειστές θέλουν να κλείσουν το θέμα της ΔΕΗ και βεβαίως του υπερ-Ταμείου για να βάλουν στο χέρι την ελληνική δημόσια περιουσία ή ότι έχει απομείνει απ’ αυτήν. Η ελληνική κυβέρνηση παλεύει λένε, όσον αφορά στο υπερ-Ταμείο να πετύχει ορισμένες αλλαγές για να μπορεί να μπλοκάρει το ξεπούλημα ορισμένες δημοσίων επιχειρήσεων. Κατάντια. Τίποτε άλλο.