Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την Δευτέρα η σπάνια έκλειψη του άστρου Μπετελγκέζ-Ορατή και από την Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα και τα λαμπρότερα άστρα του νυχτερινού ουρανού θα εξαφανιστεί στιγμιαία καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει μπροστά του και θα προκαλέσει μια μοναδική έκλειψη.

Το σπάνιο και φευγαλέο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής ουράνιας λωρίδας από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και, τέλος, σε τμήματα του Μεξικού.

Το άστρο Μπετελγκέζ, είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας που λόγω μεγέθους διακρίνεται και με γυμνό μάτι, που απέχει περίπου 640 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ωρίωνα. Οσον αφορά τον αστεροειδή, πρόκειται για τον Leona, έναν αργά περιστρεφόμενο, μακρόστενο διαστημικό βράχο στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Αρη και του Δία.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης αυτής, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Δεν είναι σαφές αν ο αστεροειδής θα επισκιάσει ολόκληρο το άστρο, δημιουργώντας μια ολική έκλειψη. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έκλειψη «δακτυλίου φωτιάς». Λόγω απόστασης και μεγέθους, το Μπετελγκέζ είναι ορατό με γυμνό μάτι, αν και τα κυάλια και τα τηλεσκόπια θα βελτιώσουν την άποψη του άστρου.
 

Tags
Back to top button