Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Τίγρης ταξίδεψε 3.000 χιλιόμετρα σε 9 μήνες για να βρει ταίρι αλλά δεν τα κατάφερε

Ο Walker , όπως ονομάστηκε ο τριάμισι ετών σήμερα αρσενικός τίγρης, άφησε το σπίτι του στο καταφύγιο άγριας ζωής της πολιτείας Μαχαράστρα πέρυσι τον Ιούνιο.

Ενδεχομένως αναζητούσε θήραμα, περιοχής ή ταίρι.   Φέροντας ειδικό ασύρματο κολάρο, ταξίδεψε περίπου 3.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας επτά περιφέρειες της Μαχαράστρα και τη γειτονική πολιτεία Τελανγκάνα για πάνω από εννέα μήνες πριν «εγκατασταθεί» σε διαφορετικό καταφύγιο της Μαχαράστρα το Μάρτιο.

Το κολάρο αφαιρέθηκε τον Απρίλιο. 

Το έκτασης 205 τ. χλμ. καταφύγιο Dnyanganga φιλοξενεί λεοπαρδάλεις, αντιλόπες νιλγκάι, αγριόχοιρους, παγώνια και τσιτάλια. Ο Walker είναι ο μοναδικός τίγρης που ζει εκεί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. 

Τώρα στο καταφύγιο εξετάζουν αν θα έπρεπε να μεταφέρουν μια θηλυκή τίγρη για του προσφέρουν ταίρι για ζευγάρωμα, κίνηση που θα είναι λίγο «άνευ προηγουμένου».   

Οι τίγρεις δεν είναι μοναχικά πλάσματα, όπως εξηγούν, και έχουν φυσικό ένστικτο για αναπαραγωγή. Ωστόσο, η μεταφορά μιας δεύτερης τίγρη στο καταφύγιο δεν θα είναι εύκολη απόφαση.   

«Αφενός, δεν είναι μεγάλο καταφύγιο. Περιστοιχίζεται από αγροκτήματα και δάση. Επίσης, αν ο Walker αναπαραχθεί εδώ, θα υπάρξει πίεση στην ποσότητα θηραμάτων και τα νεογέννητα τιγράκια θα προσπαθήσουν να διασκορπιστούν», εξηγεί ο Nitin Kakodkar.   

Στην Ινδία βρίσκεται το 70% από τις τίγρεις που έχουν απομείνει, ήτοι περίπου 3.000 ζώα.

Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί αλλά το περιβάλλον τους μειώθηκε οπότε τα θηράματα δεν είναι πάντα αρκετά, σημειώνουν ειδικοί. Κάθε τίγρης χρειάζεται περίπου 500 ζώα στην περιοχή του για να διασφαλίσει μια «τράπεζα τροφής», προσθέτουν.   

Στον Walker τοποθετήθηκε κολάρο παρακολούθησης πέρυσι τον Φεβρουάριο και συνέχισε να διασχίζει τα δάση μέχρι να βρει «κατάλληλο μέρος για να εγκατασταθεί». Τον εντόπιζαν μέσω δορυφορικού GPS κάθε ώρα και καταγράφηκε σε περισσότερες από 5.000 τοποθεσίες.   

Το χειμώνα και μεγάλο διάστημα του φετινού καλοκαιριού, εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από φάρμες, σε ποτάμια, χείμαρρους και λεωφόρους. Ο χειμώνας είναι εποχή που μεγαλώνει το βαμβάκι στη Μαχαράστρα και οι ψηλές φυτείες τον βοήθησαν να κρύβεται και να διασχίζει τις φάρμες. Ταξίδευε κυρίως τη νύχτα, σκοτώνοντας αγριόχοιρους και βοοειδή για τροφή.   

Ήρθε σε αντιπαράθεση με ανθρώπους μόνο μια φορά, όταν «κατά λάθος τραυμάτισε» ένα άτομο που ακολούθησε τα χνάρια του σε κάτι δέντρα, όπου κρυβόταν. Ο άντρας διέφυγε με ελαφρά τραύματα.   

«Αυτό που δείχνει η μεγάλη βόλτα του είναι πως παρά την ανάπτυξη και την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, οι αγροτικές περιοχές της Μαχαράστρα εξακολουθούν να είναι πρόσφορες για τίγρεις να κυκλοφορούν ελεύθερες.

Η ανάπτυξη, υπό αυτή την έννοια, δεν έχει γίνει ακόμη εμπόδιο στην κίνηση των ζώων εδώ», σημείωσε ο Dr Bilal Habib, βιολόγος στο Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας.   

Tags
Back to top button