Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί στην υγεία σας αν τρώτε καθημερινά πατάτες

Όπως αναφέρει το jenny.gr, Εκτός από το άμυλο, οι πατάτες περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό. Οι πατάτες ήταν μια σωτήρια πηγή τροφής πριν πολλά χρόνια, επειδή η βιταμίνη C απέτρεπε το σκορβούτο.

Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό στις πατάτες είναι το κάλιο, ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού μας συστήματος. Το δέρμα της πατάτας περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Διαφορετικοί τύποι πατάτας, ειδικά αυτές που έρχονται σε άλλα χρώματα, περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουν οφέλη για την υγεία. Γενικά, όσο πιο σκούρα είναι η πατάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, μια σημαντική θρεπτική ουσία για το ανοσοποιητικό και την υγεία των ματιών. Οι μωβ πατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, που μπορεί να προλάβουν τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο και να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Διατροφή: Πώς η ώρα που ξυπνάμε μπορεί να επηρεάσει την... πείνα μας όλη την ημέρα

Τα οφέλη της πατάτας

Οι πατάτες είναι μια αξιοπρεπής πηγή φυτικών ινών, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων διατηρώντας τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο. Οι πατάτες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν ασθένειες και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί σωστά.

Οι πατάτες μπορεί επίσης να παρέχουν μερικά από τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

Πεπτική υγεία

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις πατάτες είναι ένας ειδικός τύπος που ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να αυξήσετε το ανθεκτικό άμυλο στις πατάτες μαγειρεύοντας τες μια μέρα πριν και κρυώνοντάς τες στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Μη διστάσετε να τις ξαναζεστάνετε πριν φάτε. Επίσης το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πρόληψη ασθενειών

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες από το να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Για να πάρετε τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πατάτες, αφήστε τις με τη φλούδα και επιλέξτε πολύχρωμες ποικιλίες όπως κόκκινες και μοβ. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η φλούδα ορισμένων πατατών μπορεί να έχει έως και 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα.

Χαμηλή πίεση αίματος

Η ψημένη φλούδα πατάτας είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και μαγνησίου. Όταν δεν έχετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας, το σώμα σας διατηρεί επιπλέον νάτριο και η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση. Μια πλούσια σε κάλιο διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας την καρδιά και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

Τι κάνει τις πατάτες ανθυγιεινές;

Γενικά, οι πατάτες περνούν στη λιγότερο υγιεινή κατηγορία όταν είναι γεμάτες με γαρνιτούρες όπως κρέμα και μπέικον. Όταν προσέχετε τόσο το μέγεθος της μερίδας όσο και τις γαρνιτούρες, οι πατάτες μπορούν να προσφέρουν άνεση και ικανοποίηση σε οποιοδήποτε γεύμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε γαρνιτούρες με χαμηλά λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως τυρί κότατζ, σπιτικό τσίλι, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι.

Επίσης οι τηγανιτές πατάτες έχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από τις βραστές. Το ψήσιμο, το βράσιμο και το ψήσιμο είναι πιο υγιεινές επιλογές και μπορούν επίσης να φτιάξουν νόστιμα πιάτα.

Εκτός λοιπόν από το ότι οι πατάτες είναι φιλικές προς τον προϋπολογισμό, υπάρχουν πολλά οφέλη για την. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε διαφορετικές ποικιλίες πατάτας στη διατροφή σας για να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά οφέλη.

Tags
Back to top button