Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι μας ξημερώνει…

Καθώς σβήνουν τα πολύχρωμα λαμπιόνια που στόλισαν τις πόλεις και τα χωριά μας για την έλευση του νέου έτους, συνειδητοποιούμε ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία, που συνοδεύουν πάντα τη νέα χρονιά, διαγκωνίζονται με την αβεβαιότητα και τον φόβο για το τι τελικά θα κατισχύσει στον ασταθή κόσμο, μέρος του οποίου είναι και η πατρίδα μας.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει αφήσει δια παντός πίσω της τις δύσκολες ημέρες της κρίσης. Η ανεργία έχει μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το βιοτικό επίπεδο δείχνει να έχει βελτιωθεί, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση της κατανάλωσης. Μια σειρά από σημαντικά δημόσια έργα, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, παραδίδονται προς χρήση. Αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων συνεχίζει την πτωτική της πορεία -φθάσαμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Γαλλία! Ταυτόχρονα, διανύουμε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής σταθερότητας, χωρίς εσωτερικές αναταράξεις και σοβαρές αντιπαραθέσεις, στοιχείο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι σημαντικά προβλήματα και παθογένειες εξακολουθούν να υφίστανται, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα των πολιτών, όπως δείχνουν και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Το πρώτιστο ζήτημα είναι αναμφίβολα η ακρίβεια, η οποία ταλανίζει τα νοικοκυριά. Μια σειρά από αιτίες, όπως οι πόλεμοι που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη γειτονιά μας, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους αλλά και ο «πληθωρισμός της απληστίας», έχουν προκαλέσει άνοδο των τιμών. Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει πέσει πλέον κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και ιδιαίτερα στα τρόφιμα αυτή η πτώση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, ωστόσο οι «τσιμπημένες» τιμές στο ράφι δύσκολα υποχωρούν.

Ακόμη πιο προβληματική είναι η κατάσταση με τη στέγη, όπου το κόστος αγοράς ή ενοικίασης έχει ξεφύγει, και εδώ λόγω ποικίλων αιτιών, όπως η έκρηξη στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων ή η χρυσή βίζα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση έχει πολλές αρνητικές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα ότι αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας. Κοντά σε αυτά να συμπληρώσουμε την εγκληματικότητα και τον πολλαπλασιασμό των φαινομένων βίας, που κατακλύζουν καθημερινώς την επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση, αναμφίβολα, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανωτέρω, όπως και των παθογενειών στη λειτουργία των υπηρεσιών της υγείας, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης. Ωστόσο, είναι προφανές ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Η γενικευμένη ανησυχία ενισχύεται, όμως, και από τη διεθνή αβεβαιότητα. Όσα γνωρίζαμε ως δεδομένα φαίνεται να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαρκεί ήδη επί 3 χρόνια, με αμφίβολη την χρονική του κατάληξη, αλλά και τον τρόπο της λήξης του. Στην ίδια την Ευρώπη, ο κεντρικός πυρήνας της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα αλλά και πολιτική κρίση. Στην μεν Γαλλία, που ανεβοκατεβαίνουν πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις, πρώτο κόμμα είναι η υπερδεξιά της Λεπέν, ενώ στην Γερμανία, το ακροδεξιό AfD διεκδικεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τη δεύτερη θέση στις επικείμενες εκλογές. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ορκίζεται σε λίγα εικοσιτετράωρα, για δεύτερη φορά, ένας πρόεδρος που δεν αποκλείει τη χρήση βίας για να καταλάβει την διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία -από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Δανία(!)- ενώ εποφθαλμιά να προσαρτήσει τον Καναδά –του οποίου ο επί μια δεκαετία πρωθυπουργός παραιτείται ταπεινωμένος.

Στα καθ΄ ημάς, έχουμε μια εκτός ορίων Τουρκία, η οποία λύνει και δένει στην Συρία των «μετανοημένων» τζιχαντιστών, και δεν κρύβει την πρόθεσή της να επιβάλει τις νεοοθωμανικές της βλέψεις επί της Ελλάδας, μέσω του ιδεολογήματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Ως εκ τούτου, απέναντι σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το νέο έτος, αυτό που χρειάζεται είναι «λίγα λόγια» και έγκαιρη προετοιμασία σε κάθε επίπεδο γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μας ξημερώνει!

Tags
Back to top button