Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι μας ετοιμάζουν Τούρκοι και Εβραίοι στο Αιγαίο; Η προφητεία για τουρκικό κτύπημα στο Αιγαίο – Ετοιμάζουν αγωγό φυσικό αερίου «Τουρκίας-Ισραήλ» χωρίς την έγκριση της Κύπρου.

Όλα τα σημάδια και οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι Τούρκοι και Ισραηλινοί μας ετοιμάζουν άσχημες και μεγάλες « εξελίξεις» αρχικά στην κυπριακή ΑΟΖ και στην συνέχεια στο Αιγαίο πέλαγος , από όπου θα διέλθουν οι αγωγοί του Ισραήλ, ενώ οι Τούρκοι θα λάβουν το δικό τους « δώρο» .

Κύριο πρόβλημα για το Ισραήλ είναι η παρουσία της Κύπρου στην ενδιάμεση διαδρομή μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Τουρκία , ενώ για την Τουρκία κύριο πρόβλημα είναι ο «τρόπος» υφαρπαγής των ελληνικών κοιτασμάτων το Καστελόριζο.

 Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγο μετά την ανάληψη του αξιώματός του ως νέου διοικητή στο πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, ο ναύαρχος Bülent Bostanoglu υποστήριξε σε ομιλία του που σχετίζονταν με το σχέδιο MILGEM ότι η αντίληψή της θαλάσσιας απειλής της Τουρκίας υλοποιείται «με βάση την ενέργεια»(!!) και προσδιόρισε την προάσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ως την «ύψιστη προτεραιότητα του τουρκικού ναυτικού».

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό αεροπλανοφόρο LHD θα επηρέαζε τα μέγιστα στην διαδικασία οποιωνδήποτε αποφάσεων του Ισραήλ σχετικά με την εξαγωγή μέσω off- shore εταιριών φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Στο Πεδίο Tamar το Ισραήλ είναι βρίσκεται ήδη σε εμπορική παραγωγή καθώς τον Δεκέμβριο του 2013 ανακαλύφθηκαν επιπλέον αποθέματα 20 δισ. κυβικών μέτρων. Το κοίτασμα Λεβιάθαν εκτιμάται ότι περιέχει 510 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Οι συνδικαιούχοι των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy και οι ισραηλινοί εταίροι της, Avner και Delek, υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG ) στο Βασιλικό στις ακτές της νότιας Κύπρου.

Το κοίτασμα Αφροδίτη στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εκμεταλλεύεται επίσης από τις εταιρείες Noble και Delek, το οποίο όμως έχει μικρή δυνατότητα για να προσελκύσει επαρκείς επενδύσεις για τη χρηματοδότηση ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου για αυτό και η Κύπρος έχει ανάγκη τα ισραηλινά διαθέσιμα αποθέματα καθώς και το μεγάλο όγκο των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου για να καταστεί βιώσιμος ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό.

Αλλά η πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο.

Η τουρκική εταιρεία ενέργειας Zorlu και πρόσφατα η εταιρεία Turcas Petrol υπερθεματίζουν την επιλογή ενός αγωγού φυσικού αερίου με το Ισραήλ.

Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο των Αμερικανών επενδυτών για την περιοχή μας. Σήμερα ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι  ανώτεροι αξιωματούχοι από  Τουρκία και  Ισραήλ που συζητούν για τον αγωγό φυσικού αερίου έχουν καταλήξει ότι θα μπορούσαν να ανακοινώσουν την « σύζευξη» αυτή  χωρίς την άδεια της Κύπρου.

Ορισμένοι ειδικοί μεταξύ των δύο χωρών τόνισαν ότι  το πιο σημαντικό εμπόδιο πριν την συμφωνία ήταν  η άδεια της Κύπρου στα τουρκο-ισραηλινά σχέδια.

Σύμφωνα με το Bloomberg Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε:  «Η Τουρκία δεν βλέπει την ανάγκη να ζητήσει άδεια από την Κύπρο για να εγκρίνει αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και ας περνάει ο αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ», κατέληξε ο ίδιος ζητώντας  ανωνυμία .

Ο αγωγός Τουρκίας και Κύπρου θα γίνει ο κόσμος να χαλάσει ισχυρίζονται οι Τούρκοι και η Κύπρος  δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Αυτά ακριβώς συζητούν Ισραηλινοί και Τούρκοι σχετικά με τις  συνομιλίες φυσικού αερίου με το Ισραήλ οι οποίες για κάποιον λόγο συνδέονται με  την ειρηνευτική διαδικασία στην μεγαλόνησο.

Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες οι Τούρκοι ζητούν χοντρά ανταλλάγματα από τους Εβραίους σύμφωνα με την πάγια ανατολίτικη τακτική τους στο Αιγαίο όπου αντιμετωπίζουν και τα «μεγαλύτερα προβλήματα».

Ο εβραϊκός παράγοντας που ελέγχει την νέα αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ ( που έχει σύμβουλο τον Κίσινγκερ) θα δώσει ενδεχομένως το «πράσινο φως» στους νέο-οθωμανούς να κτυπήσουν προς Δωδεκάνησα μεριά ή στο κεντρικό Αιγαίο ( 25 παράλληλος) για να λάβουν τα «κεκανονισμένα 30 αργύρια) . Αυτά πάνω κάτω συζητούν μυστικά εδώ και ημέρες Τούρκοι και Ισραηλινοί και τα υπόλοιπα είναι « στάχτη στα μάτια».  

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ ανήκουν στο κοίτασμα Λεβιάθαν το οποίο θα διοχετευθεί  προς την Τουρκία δια μέσου κυπριακή ΑΟΖ , ενδεχομένως χωρίς την άδεια της Κύπρου, με αφορμή κάποια «προκλητική πρόφαση» αφού πρώτα ενεργοποιηθεί ολόκληρο το γνωστό σύστημα  της νέας τάξης πραγμάτων.

Έμπειροι Ισραηλινοί και Τούρκοι μετά την κρίση το 2010 με το πλοίο  Mavi Marmara ήρθαν μετά από  πολύχρονες προσπάθειες το 2016 σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Μια συμφωνία που εμπεριείχε το μοίρασμα  των αγωγών ενέργειας που πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο χωρών της Μεσογείου, εκτοπίζοντας Ελλάδα και Κύπρο. Αυτά τα σχέδια τοποθετούν την  Τουρκία στη θέση του βασικού  κέντρου παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή .

 Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια μπροστά από αυτή τη διαδικασία, ήταν και είναι η Κύπρος . Η Κύπρος είναι εναντίον των όποιων σχεδίων της Τουρκίας και του Ισραήλ ενώ ο Έλληνοκύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης πριν μερικές ημέρες  σε μια συνέντευξη του τονίζοντας  ξεκάθαρα  « ότι χωρίς την άδεια της Κύπρου κανένας αγωγός δεν θα περάσει μέσα από την ΑΟΖ ( αποκλειστική οικονομική ζώνη Κύπρου)»..

 Οι εκπρόσωποι Ισραήλ και  Κύπρου από τα αρμόδια υπουργεία ενέργειας συζήτησαν το θέμα του αγωγού αυτού ( Ισραήλ- Τουρκία), αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν  σχετικά με την οικονομική ζώνη της Κύπρου.

 «Η Κύπρος φυσικά , δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με  Τουρκία και Ισραήλ ταυτόχρονα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και αναμένεται να προσπαθήσει να επιλύσει τα ζητήματα αυτά με ειρηνικό τρόπο», αναφέρει ο τουρκικός και ισραηλινός τύπος, δείχνοντας τις είδους «φουρτούνα» ετοιμάζεται να έρθει στην μεγαλόνησο    .

 Μπορούμε όμως να διανοηθούμε αυτό το καλοκαίρι του …2017, τι ακριβώς κινδύνους έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός τόσο εδώ στην χώρα μας με ΔΝΤ , ΕΕ , Γερμανούς, Ερντογάν, όσο και στην Κύπρο που θα  τις «επιτεθούν» στην ουσία  Τούρκοι και Εβραίοι μαζί.

Ότι είναι να γίνει θα λάβει «σάρκα και οστά» τους επόμενους  έξι μήνες …και τότε θα δουν πολλά τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας .

 

 

Tags
Back to top button