Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Τι κρύβει τελικά ο Τύμβος της Αμφίπολης και ποια είναι η «έρευνα-κλειδί» για τις εξελίξεις

Σύμφωνα με  δημοσίευμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κρύπτη μέσα στην οποία βρίσκονται παντός είδους αντικείμενα. Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό δίνει νέα διάσταση στις ανασκαφικές έρευνες καθώς τα αντικείμενα αυτά μπορεί να συνδέουν τον χαρακτήρα του μνημείου με την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία με αποκρύψεις, κεκαλυμμένες εσοχές, οι οποίες επενδύθηκαν από τους κατασκευαστές με Λίθους ή μάρμαρο προκειμένου να μην είναι διακριτές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι ενδείξεις ότι στο εσωτερικό του μνημείου υπάρχουν κοιλώματα μη εμφανή ολοένα και πληθαίνουν, ενώ δεν αποκλείεται πίσω από

Ο εντοπισμός «κενών» ή κούφιων τμημάτων σε τοίχους δίνει το λάκτισμα για διερεύνηση που μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Πάντως το γεγονός ότι από την ανασκαφή του μνημείου δεν έχουν προκύψει, ούτε πολλά ούτε εντυπωσιακά κινητά ευρήματα είχε προβληματίσει τους αρμόδιους ακόμα και αν θεωρείται δεδομένο ότι το μνημείο έχει συληθεί.

Ο Μιχάλης Λεφάντζης,, ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας για την ανασκαφή, από την έρευνά του διαπίστωσε ότι κάτω από το επιστύλιο στο οποίο βρίσκονται οι Σφίγγες υπήρχαν αρχικώς μαρμάρινοι στύλοι.  Στην συνέχεια οι στύλοι ενσωματώθηκαν σε έναν τοίχο με επίχρισμα που μιμείται τους ορθοστάτες. Πρόκειται δηλαδή για ένα ψευδότοιχο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ολοκληρώθηκε η γεωφυσική διασκόπηση σε όλον τον τυμβοποιημένο Λόφο Καστά όπου μέσω ηλεκτρικών τομογραφιών εντοπίστηκαν κάτω από το έδαφος περισσότερες των τριών δομές, οι οποίες πιθανόν να αφορούν σε θαμμένες αρχαίες κατασκευές. Σημειώνεται ότι παράλληλα έγινα και μετρήσεις εκτός Τύμβου και συγκεκριμένα στη νότια πλευρά του μνημείου.

Ραντάρ για σκανάρισμα στο εσωτερικό του μνημείου

«Κλειδί» για τις εξελίξεις αποτελεί και η έρευνα των γεωφυσικών οι οποίοι συνεργάζονται με την επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής κ. Λεφαντζή.

Η επιστημονική ομάδα για τις γεωφυσικές έρευνες στον Λόφο Καστά με επικεφαλής των καθηγητή εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα έχει προχωρήσει σε ειδικό σκανάρισμα μέσα στο ταφικό κτίσμα.

Οι ειδικοί σάρωσαν με ραντάρ τους τοίχους στο εσωτερικό του μνημείου και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει θα δώσουν απαντήσεις για το αν είναι ή όχι ισχυρές οι ενδείξεις, από τη μία για ύπαρξη κενών εντός των τοίχων και από την άλλη για ρωγματώσεις ο εντοπισμός των οποίων θα βοηθήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου.

Στην περίπτωση που οι επιστήμονες υποδείξουν κάποιο σημείο σημαντικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία για να γίνει επέμβαση διάνοιξης καθώς η αποκάλυψη «κάποιου κούφιου τοίχου» και του περιεχομένου του μπορεί να βοηθήσει την αρχαιολογική έρευνα.

Μεταξύ άλλων ο τρόπος κατασκευής του και στοιχεία για τον χρόνο που η «κρύπτη» εφόσον υπάρχει φτιάχτηκε (κατά το χρόνο κατασκευής του αρχικού συνόλου ή κατά το στάδιο μετασκευής του) θα δώσουν πιθανές απαντήσεις για το χαρακτήρα του μνημείου, τον ρόλο του και τη σύνδεση του με τον Τύμβο και τους νεκρούς του.

Tags
Back to top button