Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Τι απέγινε ο τρίτος συνιδρυτής της Apple που αποχώρησε 12 ημέρες μετά την ίδρυσή της

Είναι γνωστό πως η Apple ξεκίνησε από δύο νεαρούς άνδρες σε ένα γκαράζ. Τον Στιβ Τζομπς και τον Στίβεν Βόζνιακ. Υπήρχε όμως και ένας τρίτος: ο Ρόναλντ Γουέιν.

Το ιδρυτικό έγγραφο της εταιρείας υπολογιστών της Apple υπεγράφη και από τους τρεις άνδρες.

Ο Γουέιν, αρκετά χρόνια μεγαλύτερος από τον Στιβ Τζομπς και τον Στίβεν Βόζνιακ, είχε εμπειρία στα βιντεοπαιχνίδια και την αεροδιαστημική. Σχεδίασε μάλιστα και το πρώτο λογότυπο της Apple.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση της Apple

Το 1976, ο Ρόναλντ Γουέιν, τεχνικός της Atari τότε, συναντήθηκε με τους Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ. Για να διευθετήσει μια από τις τυπικές έντονες συζητήσεις τους για τον σχεδιασμό των υπολογιστών και το μέλλον της βιομηχανίας, ο Γουέιν κάλεσε τους δύο άνδρες στο σπίτι του για να τους διευκολύνει και να τους συμβουλέψει. Στη δίωρη συζήτηση που ακολούθησε για την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, ο Τζομπς πρότεινε την ίδρυση μιας εταιρείας υπολογιστών με επικεφαλής τον ίδιο και τον Βόζνιακ. Αυτοί οι δύο θα κατείχαν ο καθένας μερίδιο 45%, ενώ στον Γουέιν δόθηκε το 10% των μετοχών για να έχει τον ρόλο διαμεσολαβητή στις πιθανές διαφορές του Βόζνιακ και του Τζομπς.

Ως ο «ενήλικος στο δωμάτιο» της επιχείρησης, όπως αυτοαποκαλείτο ο ίδιος, σε ηλικία 41 ετών, ο Γουέιν έγραψε μια συμφωνία συνεργασίας και οι τρεις ίδρυσαν την Apple Computer την 1η Απριλίου 1976. Ο Γουέιν σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple και έγραψε το εγχειρίδιο Apple I.

«Ο Τζομπς είπε “αυτό είναι. Θα ξεκινήσουμε μια εταιρεία”. Και ο Βόζνιακ και ο ίδιος θα είχαν το 45% ο καθένας και εγώ θα είχα το 10% ως tiebreaker», θυμάται ο Γουέιν, μιλώντας στο CBS Νews.
Οι ιδρυτές της Apple, Στιβ Τζομπς, Στιβ Βόζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν / Φωτογραφία: Getty Images

Σήμερα, το 10% της Apple αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αντί να είναι πολυεκατομμυριούχος, ο Γουέιν ζει μια σεμνή ζωή στο Pahrump της Νεβάδα -μια πόλη στην έρημο μεταξύ του Λας Βέγκας και την Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley), πολύ μακριά από τη Silicon Valley.

Όπως είπε, αρχικά πίστευε ότι η επιχείρηση της Apple «θα ήταν επιτυχής, αλλά την ίδια στιγμή θα υπήρχαν σημαντικές δυσκολίες στην πορεία και δεν θα μπορούσα να το ρισκάρω. Είχα ήδη μια μάλλον ατυχή επιχειρηματική εμπειρία στο παρελθόν. Μεγάλωνα και αυτοί οι δύο ήταν σαν ανεμοστρόβιλοι. Ήμουν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ήταν σαν να κρατούσα μια τίγρη από την ουρά και δεν μπορούσα να συμβαδίσω με αυτούς τους τύπους».

«Δώδεκα ημέρες μετά την υπογραφή αυτού του συμβολαίου, αφαίρεσα το όνομά μου από τη σύμβαση», δήλωσε ο Γουέιν.

Ο Γουέιν έδωσε το 10% της Apple για μόλις 2.300 δολάρια, γιατί είχε τα δικά του όνειρα.

«Ήξερα επίσης ότι στεκόμουν στη σκιά των γιγάντων και, ως αποτέλεσμα, ήξερα ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί ένα δικό μου προϊόν. Βρισκόμουν στη σκιά αυτών των γιγάντων. Αν έμενα στην εταιρεία, πιθανόν να ήμουν ο πιο πλούσιος άνδρας του νεκροταφείου», έχει πει ο ίδιος.

Tags
Back to top button