Θωρακίζεται η χώρα στρατιωτικά, καθώς η προκλητικότητα των Τούρκων έχει φθάσει στα ύψη και όπως όλα δείχνουν δεν αργεί ένα σοβαρό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφει το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων M2 Bradley.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν υπέρμαχος αυτής της λύσης στο παρελθόν και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επαναφέρει το ζήτημα, όπως αναφέρει το militaire.gr Κάποιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζεφ Πάιατ, όπως αναφέρει το militaire.gr.
To αμερικανικό ΤΟΜΑ Bradley αποτελεί καρπό του σχεδίου Οχήματος Μάχης Μηχανοκίνητου Πεζικού (mechanized infantry combat vehicle -MICV) που σχηματίζει την αιχμή του δόρατος των δυτικών ΤΟΜΑ και το μοναδικό που έχει δοκιμαστεί στην πρώτη γραμμή της μάχης (ίσως μαζί με το βρετανικό Warrior).
Ο πύργος του Bradley, διακρίνεται το πυροβόλο Bushmaster Μ242 των 25mm και ο εκτοξευτής TOW.
Τα Bradley είδαν δράση στους δύο πολέμους του Κόλπου και σε όλες σχεδόν τις ειρηνευτικές αποστολές από το 1985 ως σήμερα. 20 Bradley καταστράφηκαν στον 1ο Πόλεμο του Κόλπου (τα 12 από αδελφοκτόνα πυρά) και έως 150 στον 2ο και την κατοχή (2003-2006) μέχρι την αντικατάστασή τους από MRAP.
Φαίνεται πώς έχουν αντιληφθεί Ρωσία και ΗΠΑ, ιδίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν με τον μεγαλοϊδεατισμό του οδηγεί την Τουρκία σε διάλυση και πρέπει η Ελλάδα να διατηρηθεί ισχυρή και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Έχουν κάθε λόγο να το υποστηρίζουν αυτό οι ΗΠΑ, καθώς τα έχουν «σπάσει» με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και οι Ρώσοι που θεωρούν, παρά τη συνεργασία που έχουν με την Τουρκία πώς ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και μη ελεγχόμενος. Φάνηκε άλλωστε αυτό στη στάση που κράτησε τα τελευταία χρόνια στη Συρία και από εκεί που εξόπλισε και υπέθαλπε τον ISIS τελικά έγινε διώκτης του για χάριν της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από αξιόπιστες πηγές, σε μια μεγάλης σημασίας για την ελληνική άμυνα εξέλιξη, υπεγράφη τελικά η τροποποίηση Νο. 5 της σύμβασης προμηθείας των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, η οποία την ενεργοποιεί εκ νέου ώστε να καταστεί δυνατή η παραλαβή των τριών ελικοπτέρων του τύπου που έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι ετοιμοπαράδοτα, ενώ είχε διακοπεί η διαδικασία παράδοσης τους.
Η τροποποίηση περιλαμβάνει τον τρόπο καταβολής του ποσού και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, καθώς επίσης και πρόνοια για την προμήθεια ανταλλακτικών, ώστε να επιλυθούν στον συντομότερο δυνατό χρόνο τα προβλήματα διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζει ο υφιστάμενος στόλος (11 ελικόπτερα), που οφείλονται στην έλλειψη μικρο-ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, σύμφωνα με το defence-point.gr.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση νόμο που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το περασμένο καλοκαίρι, κάθε σύμβαση προμήθειας κύριου υλικού πλέον θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS: Follow-On-Support), ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα υποστήριξης – συντήρησης όταν το υλικό εντάσσεται σε υπηρεσία.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι πρόκειται για μια εξέλιξη κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς η παραλαβή των τριών ελικοπτέρων NH-90 και η μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας του στόλου, θα αυξήσουν δραματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού αλλά και την ταχεία αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται.