Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Θ.Βασιλακόπουλος: Ξέραμε για την υψηλή θνητότητα πριν από την έρευνα - Το αποδυναμωμένο ΕΣΥ η αιτία

«Φίλια πυρά» δέχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, καθώς μέχρι και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις ευθύνες της για τον αριθμό των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που εκτείνονται χρονικά και πριν από την άφιξη του κορωνοϊού (ακύρωση προσλήψεων και επιδεικτική άρνηση στελέχωσης του συστήματος Υγείας με νέο προσωπικό μετά από μία δεκαετία μνημονιακής αποψίλωσης),

Σχολιάζοντας την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, ο ίδιος ανέφερε ότι όταν για πρώτη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικοινωνιακές κορώνες περί νέων ΜΕΘ που δεν ήταν στην πραγματικότητα λειτουργικές, δεν γνώριζε το περιεχόμενό της.

Και δεν χρειαζόταν, καθώς όπως είπε, «λόγω της ενασχόλησής μου έχω μια γενικότερη εικόνα του τι γίνεται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα κράτη, αλλά και γενικώς στην εντατική θεραπεία».

Υπογράμμισε ότι το κυριότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι «η θνητότητα εντός ΜΕΘ που έχουμε στην Ελλάδα για τους ασθενείς με covid-19 είναι περίπου 63%, με βάση τα στοιχεία αυτής της περιόδου ... νοσηλεύτηκαν 6.282 ασθενείς την περίοδο της μελέτης και απεβίωσαν 3.988, μία θνητότητα 63,5%. Είναι περίπου διπλάσια της θνητότητας που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Δύσης ... υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι», όπως περιέγραψε:

«Ακόμη και με διπλάσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, έχουμε πολύ λιγότερα από άλλες χώρες, με πολύ πιο ισχυρά συστήματα Υγείας. Πριν την πανδημία είχαμε περίπου 5,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, όταν η Γερμανία είχε 30. Είχε εξαπλάσια από εμάς. Άρα, η μέση βαρύτητα των ασθενών που εισάγονται σε εντατική θεραπεία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, μπαίνουν ασθενείς που είναι πολύ πιο βαριά. Στις εντατικές στο εξωτερικό είναι διασωληνωμένοι γύρω στο 55%-60%, σε εμάς είναι οι περισσότεροι. Είναι πιο βαριά, γιατί έχουμε λιγότερα κρεβάτια».

«Από τους καθοριστικότερους παράγοντες έκβασης της εντατικής θεραπείας είναι η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς. Στα πολύ προηγμένα κράτη υπάρχει 1 νοσηλευτής για 1 ασθενή. Εμείς διαχρονικά έχουμε σε βάρδιες έναν νοσηλευτή για 6 ασθενείς. Έχουμε τρομερή υποστελέχωση σε νοσηλευτές, διαχρονικά. Είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί αυξάνεται η προσοχή στον άρρωστο, αλλά γιατί μειώνεται πάρα πολύ η επαφή του ίδιου νοσηλευτή με πολλούς ασθενείς, άρα η μετάδοση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»

«Δεν γίνεται να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα τόσο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ. Δεν γίνεται να τις στελεχώσεις πλήρως, σωστά και με έμπειρο εκπαιδευμένο προσωπικό».

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι όταν στις αρχές της Άνοιξης του 2020 έγινε σαφές ότι η χώρα απειλείται από πανδημία που θα οδηγήσει στις εντατικές των νοσοκομείων ασθενείς με βαριά νόσηση covid-19, αφενός έπρεπε άμεσα να επιταχθούν οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπιστεί το πρώτο και το δεύτερο κύμα (το πρώτο με μεγάλο αριθμό θανάτων, 4.200 το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020). Ακόμη περισσότερο, ήταν εξαρχής γνωστό ότι υπήρχε άμεση ανάγκη να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού για ταχεία εκπαίδευση και να εξειδικευτεί σημαντικός αριθμός γιατρών στις κρίσιμες ειδικότητες, ώστε να στελεχωθούν οι νέες ΜΕΘ που θεωρητικά άνοιγαν, αντί μέχρι σήμερα οι δωρεές μεγαλόσχημων και μη να παραμένουν μόνο κατ' όνομα λειτουργούσες, ή και πλήρως κλειστές.

Η κυβέρνηση αντιθέτως αντί να στελεχώσει το ΕΣΥ με νέους εργαζόμενους έδιωξε και αυτούς που ήδη υπήρχαν, καθώς έβγαλε σε αναστολή εργασίας περίπου 7.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς! 

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ κατά δεκάδες καθημερινά, από το να πάει κόντρα στα μεγάλα συμφέρονται (κλινικάρχες - εταιρείες που παράγουν εμβόλια).

Tags
Back to top button