Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ρίξει ο Τσακαλώτος την κυβέρνηση;

Το χθεσινό ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή και η κόντρα του με τον Νίκο Βούτση ήταν μια ηχηρή εξωτερίκευση της τρικυμίας που μαίνεται εντός της κυβέρνησης εξαιτίας των δυσκολιών της αξιολόγησης. Η διάσταση απόψεων για τη στρατηγική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και των διαφορετικών εισηγήσεων για το μέχρι που μπορεί αυτή να φτάσει, είναι πλέον εμφανής. Ίσως να μην αφορούσε κανέναν άλλο παρά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους «53» και τις διάφορες άλλες εσωτερικές ομάδες, αν αυτή η διάσταση απόψεων δεν αποδυνάμωνε το επιχείρημα του Μαξίμου ότι είναι οι δανειστές που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα το χάσμα ΔΝΤ-Σόιμπλε να καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Εδώ αποδεικνύεται πως έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού και είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια η κυβέρνηση και τα βασικά μέλη της διαπραγματευτικής της ομάδας που δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους αν το επόμενο βήμα θα είναι προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Προχθές μάσαγαν τα λόγια τους για τη δραχμή. Χθες τσακώνονταν δημοσίως για το αν η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το 95% της συμφωνίας ή μόνο το 1/3. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι η έλλειψη μιας καθαρής στρατηγικής για το τι θα κάνουν τώρα που ο χρόνος σώνεται, τα ψέματα τελειώνουν και πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί περίπου σαν ανέκδοτο ότι «ο Τσακαλώτος πάλι απείλησε με παραίτηση στο Eurogrpoup». Την πληροφορία τη μεταφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει κάθε φορά που συγκεντρώνονται οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να συζητήσουν για την Ελλάδα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πράγματι φέρεται να προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση αν οι δανειστές συνεχίσουν να τον πιέζουν να φέρει πίσω στην Ελλάδα μια συμφωνία που θα προβλέπει προκαταβολική ψήφιση μέτρων από τη Βουλή για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Είναι, όμως κάτι το οποίο έχει ξανακάνει και σε άλλα Eurogroup και όλοι θυμούνται ότι πέρυσι τον Απρίλιο ο ίδιος είχε πει -σύμφωνα με τις διαρροές εκείνης της περιόδου- ότι θα παρέδιδε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό αν το αφορολόγητο όριο έπεφτε κάτω από τις 9.100 ευρώ και στη συνέχεια θα καταψήφιζε τη διάταξη στη Βουλή.

Το αφορολόγητο κόπηκε, ο υπουργός παρέμεινε –ευτυχώς για πολλούς- στη θέση του και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος όχι απλώς με ένα ανάλογο, αλλά με ένα ακόμη χειρότερο δίλημμα καθώς πλέον για να γυρίσει με λεφτά πίσω στην Ελλάδα μετά τις 20 Φλεβάρη, του ζητούν να γεμίσει στο σακίδιό του με μια νέα πολύ μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την προληπτική νομοθέτηση της δυνατότητας περικοπής των συντάξεων μέσω του κόφτη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τις απόψεις του ως επικεφαλής των «53», είναι όμως ο βασικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης και εκείνος ο οποίος πολιτικά στύβεται κάθε σαν λεμονόκουπα διότι πάνω του φορτώνονται οι ευθύνες για τις τελικές αποφάσεις, ακόμη και αν δεν αποτελούν πάντα δικές του επιλογές.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, να «ενδώσει» σε ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών και να προχωρήσει σε νομοθέτηση της περικοπής του αφορολόγητου και σε λεπτομερή εξειδίκευση της δυνατότητας περικοπής συντάξεων μέσω του κόφτη μετά το 2018, τότε θα πρέπει να περιμένουμε αναταράξεις όχι μόνο στο κόμμα αλλά και εντός της κυβέρνησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, δεν είναι από τους πολιτικούς εκείνους που θα τραβήξουν το χαλί στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και αν αυτή τη φορά θελήσει πράγματι να εγκαταλείψει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού των Οικονομικών, θεωρείται απίθανο ότι θα το κάνει πριν διασφαλιστεί ότι τα νέα μέτρα περνούν από τη Βουλή.

liberal.gr

Tags
Back to top button