Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεράστιος κομήτης μεγέθους τρεις φορές το Έβερεστ κινείται προς τη Γη

Αν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων δεν υπάρχει κίνδυνος ο κομμήτης αυτός να χτυπήσει τη γη αλλά θα μπορεί να γίνει ορατός με γυμνό μάτι όταν φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στον πλανήτη μας στις 21 Απριλίου 2024.

Ο διαστημικός βράχος, ο οποίος έχει ονομαστεί 12P/Pons-Brooks, είναι ένας κρυοηφαιστειακός –ή ψυχρό ηφαίστειο– κομήτης.

Το ουράνιο αυτό σώμα έχει έναν στερεό πυρήνα με εκτιμώμενη διάμετρο 18,6 μιλίων (30 χλμ.) και αποτελείται από πάγο, σκόνη και αέρια που δρουν κατά ένα τρόπο σαν ενανθράκωση σε ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν θερμαίνεται από τον ήλιο, η πίεση μέσα σε αυτό το κρυόμάγμα συνεχίζει να αυξάνεται έως ότου το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα εκραγούν και πετάξουν τα παγωμένα συντρίμμια μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.

Ο διαστημικός βράχος είναι περίπου στο μέγεθος του διάσημου κομήτη του Χάλεϋ και ήταν ορατός για τελευταία φορά με γυμνό μάτι στη Γη το 1954. Αναφέρεται επίσης ως «κομήτης τύπου Halley», επειδή η 71χρονη τροχιά του στον ήλιο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τον πιο διάσημο διαστημικό βράχο, ο οποίος χρειάζεται περίπου 75 χρόνια για να κυκλώσει το αστέρι μας, σε αντίθεση με χιλιάδες χρόνια όπως οι περισσότεροι κομήτες.

Αν και το Pons-Brooks θα είναι στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται ότι θα φτάσει το μέγεθος +4, επομένως θα μπορούσε να είναι ορατός με γυμνό μάτι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 και θα είναι πιο φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό στις 2 Ιουνίου 2024.

Tags
Back to top button