Κύρια θέματα, Αφρική • 16/07/2021 - 12:11
Τελεσίγραφο Σίσι προς τον άξονα Αιθιοπίας-Τουρκίας: "Μην περάσετε την κόκκινη γραμμή - Μπορούμε να επιβληθούμε στρατιωτικά"
"Ανάβουν" μηχανές τα Αιγυπτιακά Rafale...
Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi μίλησε δημοσίως για το φράγμα GERD και απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση τόσο προς την Αιθιοπία όσο και προς την Τουρκία να μην παραβιαστούν οι “κόκκινες γραμμές” της χώρας του.
Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει δράση ο αιγυπτιακός Στρατός.
Η προειδοποίηση αυτή του Αλ Σίσι έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Αιθιοπία αγοράζει τουρκικά UAV Bayraktar TB2 συσφίγγοντας τις σχέσεις της με την Άγκυρα.
Μην περάσετε την “κόκκινη γραμμή”
Σε δημόσια ομιλία κατά τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας “Decent Life” στο Κάιρο, ο Αλ-Σίσι επανέλαβε το αίτημα της Αιγύπτου να υπογράψει η Αιθιοπία και το Σουδάν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την πλήρωση και τη λειτουργία του φράγματος Grand Ethiopian Renaissance (GERD).
Ο Αλ Σίσι τόνισε πως “η Εθνική Ασφάλεια της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της αποτελεί “κόκκινη γραμμή” που δεν μπορεί να την προσπεράσει κανείς”.
«Ας κάνουμε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα φέρει ευημερία, ασφάλεια και ειρήνη σε όλους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος El-Sisi.
“Έχουμε την στρατιωτική δύναμη να επιβληθούμε…”
«Έχουμε την οικονομική και στρατιωτική δύναμη να επιβάλουμε τη βούλησή μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.
Έχουμε πολλές επιλογές και θα τις εξετάσουμε ανάλογα με την κατάσταση και τις περιστάσεις εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ήδη Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό βομβαρδισμό του φράγματος GERD ώστε να επιλυθεί … μόνιμα το θέμα.
Είναι η πρώτη φορά που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μιλά για το ζήτημα της GERD δημοσίως μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το φράγμα της Αιθιοπίας την περασμένη εβδομάδα.
«Καταφέραμε να θέσουμε το ζήτημα της GERD στη διεθνή ατζέντα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του UNSC», δήλωσε ο El-Sisi.
“Ο λαός μας δεν πρέπει να ανησυχεί”
«Μιλήσαμε με το Σουδάν και τους Αιθιοπείς και καταστήσαμε σαφές κατά τη διάρκεια όλων των συνομιλιών μας ότι θέλουμε ο Νείλος [να χρησιμοποιηθεί] για συνεργασία και εταιρική σχέση», είπε, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις ή εσωτερικά θέματα άλλων χωρών.
«Προσφέραμε στους αδελφούς μας στο Σουδάν και την Αιθιοπία τη συνεργασία και την εμπειρογνωμοσύνη μας στη γεωργία και την ενέργεια με την προϋπόθεση ότι δεν θα αγγίξουν τα δικαιώματα των υδάτων της Αιγύπτου», δήλωσε ο El-Sisi για το GERD.
Ο Σίσι είπε ότι κατανοεί ότι η ανησυχία του αιγυπτιακού λαού είναι νόμιμη, αλλά τους διαβεβαίωσε ότι «η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα και δεν πρέπει να ανησυχούν».
Υπενθυμίζουμε πως η Αιθιοπία ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τη δεύτερη φάση πλήρωσης του “Μεγάλου Φράγματος για την Αναγέννηση της χώρας” παρά τις διαμαρτυρίες της Αιγύπτου και του Σουδάν και χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.
Όραμα με κωδική ονομασία “Αίγυπτος 2030”
Ο Αλ-Σίσι i εγκαινίασε την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας Decent Life σε μια δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Στάδιο του Καΐρου.
«Κηρύσσω την έναρξη της νέας δημοκρατίας της Αιγύπτου απόψε», δήλωσε ο El-Sisi στην ομιλία του καθώς ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης φάσης του έργου Decent Life μπροστά σε χιλιάδες θεατές που εκπροσωπούν διαφορετικά χωριά από όλη τη χώρα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που στοχεύει στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της αιγυπτιακής υπαίθρου», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Στην ομιλία του, ο Αλ-Σίσι ανέφερε πώς το έργο στοχεύει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου 58 εκατομμυρίων Αιγυπτίων σε περισσότερα από 4.000 χωριά σε χρονικό διάστημα μόλις τριών ετών με κόστος μεγαλύτερο από 700 δισεκατομμύρια EGP (περίπου 44,6 δισεκατομμύρια $).
«Η έναρξη αυτού του πολλά υποσχόμενου έργου είναι η έναρξη της νέας δημοκρατίας της Αιγύπτου, του σύγχρονου πολιτικού κράτους που βασίζεται στην ιθαγένεια, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Το έργο Decent Life ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2019 όταν ο πρόεδρος ανέθεσε στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αναπτύξει τα φτωχότερα 1.000 χωριά της Αιγύπτου.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι αποφάσισε να επεκτείνει την πρωτοβουλία ώστε να συμπεριλάβει 4.500 χωριά στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη: το όραμα της “Αιγύπτου 2030”