Μία νέα τεχνική η οποία χρησιμοποιεί οργανίδια – μικρούς τεχνητούς εγκεφάλους που αναπτύσσονται σε εργαστήριο – σκοπεύει να αποκαλύψει τη γενετική προέλευση του φάσματος του αυτισμού που κρύβεται στους εγκεφάλους μας. Η τεχνική ονομάστηκε CHOOSE (CRISPR human organoids single cell RNA sequencing) και συνδυάζει περίπλοκες πληροφορίες γενετικής για να μελετήσει τις μεταλλάξεις των γονιδίων που είναι γνωστά για αυξημένο ρίσκο αυτισμού και πώς αυτές οι μεταλλάξεις οδηγούν σε συγκεκριμένες αλλαγές στα κύτταρα του εμβρυακού εγκεφάλου.
FireBot: Το πυρίμαχο ρομπότ που θα σώσει ζωές
Οι επιστήμονες μπορούν με αυτήν τη μέθοδο να αναλύσουν τις συνέπειες πολλαπλών μεταλλάξεων σε ένα μόνο πείραμα, μειώνοντας δραματικά το χρόνο που απαιτείται για την ανάλυση.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 36 γονίδια γνωστά για τον αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και ανακάλυψαν πως μοιράζονται αρκετούς μοριακούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Τα κύτταρα που παράγουν τους νευρώνες στον εγκέφαλό μας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταλλάξεις. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες βασίζονταν σε ιστούς από αυτοψίες, μαγνητικές εγκεφάλου και μοντέλα ζώων για να καταλάβουν τις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά τα οργανίδια έρχονται για να φέρουν μία νέα εποχή στον τομέα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.