Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητός εγκέφαλος θα εντοπίσει την προέλευση του αυτισμού

Μία νέα τεχνική η οποία χρησιμοποιεί οργανίδια – μικρούς τεχνητούς εγκεφάλους που αναπτύσσονται σε εργαστήριο – σκοπεύει να αποκαλύψει τη γενετική προέλευση του φάσματος του αυτισμού που κρύβεται στους εγκεφάλους μας. Η τεχνική ονομάστηκε CHOOSE (CRISPR human organoids single cell RNA sequencing) και συνδυάζει περίπλοκες πληροφορίες γενετικής για να μελετήσει τις μεταλλάξεις των γονιδίων που είναι γνωστά για αυξημένο ρίσκο αυτισμού και πώς αυτές οι μεταλλάξεις οδηγούν σε συγκεκριμένες αλλαγές στα κύτταρα του εμβρυακού εγκεφάλου.

FireBot: Το πυρίμαχο ρομπότ που θα σώσει ζωές

Οι επιστήμονες μπορούν με αυτήν τη μέθοδο να αναλύσουν τις συνέπειες πολλαπλών μεταλλάξεων σε ένα μόνο πείραμα, μειώνοντας δραματικά το χρόνο που απαιτείται για την ανάλυση.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 36 γονίδια γνωστά για τον αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και ανακάλυψαν πως μοιράζονται αρκετούς μοριακούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Τα κύτταρα που παράγουν τους νευρώνες στον εγκέφαλό μας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταλλάξεις. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες βασίζονταν σε ιστούς από αυτοψίες, μαγνητικές εγκεφάλου και μοντέλα ζώων για να καταλάβουν τις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά τα οργανίδια έρχονται για να φέρουν μία νέα εποχή στον τομέα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

 

Tags
Back to top button