Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ταύτιση των γεωγραφικών ορίων του Κράτους και της Εκκλησίας ζήτησαν μητροπολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ζήτησε να ενταχθούν στην Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών που με την έκδοση των πράξεων του 1927 και του 1928 υπάγονται «επιτροπικώς» σε αυτή και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ζήτησε επίσης να καταργηθεί το ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης.


Την ταύτιση των γεωγραφικών ορίων του Κράτους και της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησαν μητροπολίτες κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Ο μητροπολίτης Βύρωνος Καισαριανής και Υμηττού κ. Δανιήλ πρότεινε από την πλευρά του να προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην έκδοση του Τόμου που αναφέρεται σε όλο το πλέγμα των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου εκτός από τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη θα καταγράφονται και τα τρωτά σημεία στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Πρόκειται για μια απόφαση που είχε λάβει η Ιερά Σύνοδος επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει στις σχέσεις των δύο εκκλησιών, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.Πληροφορίες από το Newsbomb.gr

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εξετάσει σε άλλο χρόνο την πρόταση του μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού. Σε ότι αφορά ενδεχόμενη αλλαγής του status quo της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ιεράρχες τόνισαν την ανάγκη της συνεχούς στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι άριστες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, τηρεί ήπιους τόνους και έχει στηρίξει τη Μητέρα Εκκλησία τόσο κατά τη διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου όσο και στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την προσέγγιση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την εγκαθίδρυση της Ειρήνης. Νωπές παραμένουν οι μνήμες από την εγκάρδια υποδοχή που επεφύλαξε πριν από λίγες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο ιδιωτικό γεύμα που του παρέθεσε αλλά και στο επίσημο της Ιεράς Συνόδου όπου όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ΔΙΣ εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζήτησαν την ευλογία του κ. Βαρθολομαίου.
Το μάθημα των Θρησκευτικών στο προσκήνιο

Εκτός όμως από τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συμφώνησαν πώς το φλέγον ζήτημα που πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η Εκκλησία της Ελλάδος είναι το μάθημα των Θρησκευτικών και οι σχέσεις με το Κράτος.
Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών κατέθεσε στις 26 Απριλίου, τα Πρακτικά της Συζήτησης και των προτάσεών της στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Αυτό που απομένει είναι να υπάρξει νέα συνάντηση της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας με αυτή της Ιεράς Συνόδου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος φροντίζει για την επανένωση προσφυγικών οικογενειών


Επίσης , η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για το πρόγραμμα της Οικογενειακής Επανένωσης 2017 (“Bringing Families together 2017”), το οποίο άρχισε τον Μάρτιο 2017 με την χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων συνεργάσθηκε άψογα με το Τμήμα Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα ελληνικά αεροδρόμια (αστυνομία, στελέχη αερολιμένα, στελέχη αεροπορικών εταιρειών) και με όλες τις οργανώσεις προσφύγων σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας. Μέσω του προγράμματος επανενώθηκαν μέχρι σήμερα 1382 άτομα με τις οικογένειές τους από όλη την επικράτεια της Ελλάδος (Αττική, Μακεδονία, Βοιωτία, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο, Σέρρες), χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία) προς όλο το πλάτος της ευρωπαϊκής ηπείρου (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φιλλανδία, κ.α.). Μέχρι την 30ή Ιουνίου θα εξυπηρετηθούν ακόμη τουλάχιστον 120 άτομα (σύνολο εξυπηρετουμένων 1.500 άτομα, αύξηση 50% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση). Ο προϋπολογισμός της δράσης αυτής ανέρχεται στο ποσό των 387.000 ευρώ. Το μέσο κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε 247,70€/άτομο, συμπεριλαμβανομένων του κόστους αεροπορικού εισιτηρίου, όπως και του κόστους για τις εσωτερικές μετακινήσεις των επωφελουμένων.

 

Tags
Back to top button