Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη μετά το 1922 (βίντεο)

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης είχαν γιορτάσει μετά τον διωγμό του 1922 τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη.

Εκατοντάδες πιστοί, ακόμη και ταξιδιώτες από την Αθήνα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, βρέθηκαν στο ιστορικό Κε για να παραστούν στον αγιασμό των υδάτων από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο.

Με δάκρυα στα μάτια ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής έψαλλε 94 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το «Εν Ιορδάνη» και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα, εκεί όπου όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, βρίσκονται τα κουφάρια των προγόνων μας.

Δεν ήταν όμως μόνο οι Έλληνες που συγκεντρώθηκαν για να ζήσουν από κοντά τον αγιασμό των υδάτων στη Σμύρνη.

Όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός ήταν πολλοί και οι Τούρκοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός, ενώ πολλά ήταν και τα συνεργεία τουρκικών καναλιών που κάλυψαν τον αγιασμό των υδάτων.

Επτά άνδρες έπεσαν στη θάλασσα, εκεί όπου πριν από 94 χρόνια βουτούσαν οι διωγμένοι Έλληνες της πόλης για να γλιτώσουν από το θάνατο και το φονικό αμόκ των Τούρκων, εκεί όπου χιλιάδες βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να σωθούν ενώ η Σμύρνη καιγόταν.

Νωρίς το πρωί στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για τον σταυρό λίγο αργότερα.

Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές που επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει».

Tags
Back to top button