Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Τα τετράδιά της Μαρί Κιουρί παραμένουν ραδιενεργά για 1.500 χρόνια ακόμη

Η Μαρί Κιουρι μαζί με τον σύζυγό της, Πιέρ, έκαναν ίσως από τις πλέον εκπληκτικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Ανακάλυψαν το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία .

Ωστόσο, τα επιτεύγματά της και οι ανακαλύψεις της είχαν ένα τίμημα. Κάποιες από τις έρευνές της αποκάλυψαν μερικά πολύ ραδιενεργά στοιχεία, η επαφή με τα οποία έκανε μεγάλη ζημιά στην υγεία της Κιουρί και αργότερα της στοίχισε την ίδια της τη ζωή. Μάλιστα, τα τετράδια στα οποία κρατούσε σημειώσεις πάνω στην έρευνά της είναι ακόμα τόσο ραδιενεργά που για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να έρθουν σε άμεση επαφή με ανθρώπους.

Ένα από αυτά από τις έρευνές της την τριετία 1899 - 1902, το οποίο περιέχει σημειώσεις από τα πειράματά της στα ραδιενεργά στοιχεία, παραμένει ραδιενεργό. Και θα παραμείνει για 1.500 χρόνια ακόμη, όπως ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ.

Tags
Back to top button