
Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την απόδοση πολλών οπλικών συστημάτων που παρέχονται από τη Γερμανία, εγείροντας ανησυχίες για την αξιοπιστία τους στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με εσωτερικά γερμανικά στρατιωτικά έγγραφα που έλαβε το Der Spiegel, πολλαπλές τεχνικές ελλείψεις έχουν καταστήσει ορισμένα από αυτά τα όπλα «ακατάλληλα» για πολέμους υψηλής έντασης.
Μαύρη πρόβλεψη Χάρι Ντεντ! Ετοιμαστείτε, μέχρι το καλοκαίρι οι αγορές θα καταρρεύσουν 50%
Ένα παράδειγμα είναι το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Panzerhaubitze 2000, το οποίο, παρόλο που περιγράφεται ως «εξαιρετικό» οπλικό σύστημα, υποτίθεται ότι πάσχει από «υψηλή τεχνική ευπάθεια», σε εχθρικά βλήματα, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του στην μάχη.
Τα παλαιότερα κύρια άρματα μάχης Leopard 1A5 χρησιμοποιούνται επίσης μόνο σε περιορισμένη δράση, συχνά ως "πυροβολικό" λόγω της ανεπαρκούς προστασίας θωράκισης τους.
Εν τω μεταξύ, τα νεότερα άρματα μάχης Leopard 2A6 απαιτούν εκτεταμένη συντήρηση, με τα ουκρανικά στρατεύματα να λένε ότι οι γρήγορες επισκευές κοντά στην πρώτη γραμμή είναι σχεδόν αδύνατες.
Τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας στο Κίεβο κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε περίπου 200 κατώτερους αξιωματικούς των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ( Bundeswehr).
Ενώ η κριτική ήταν ευρέως διαδεδομένη, οι Ουκρανοί είχαν μόνο καλά λόγια για να πουν για άλλα γερμανικά συστήματα.
Το σύστημα αεράμυνας IRIS-T έλαβε παρά πολύ καλές κριτικές στην αποτελεσματικότητά του στη μάχη, αν και τα δαπανηρά και συχνά σπάνια πυρομαχικά του λέγεται ότι περιορίζουν την επιχειρησιακή του αξία.
Ο απόλυτος ψηφιακός έλεγχος στη ζωή μας! Υποχρεωτικές οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου από την 1η Οκτωβρίου μέσω gov.gr
Το σύστημα Patriot έλαβε επίσης μικτές κριτικές. Αν και βασικά ισχυρό σύστημα, περιγράφηκε ως «ακατάλληλο» για χρήση εν καιρώ πολέμου λόγω γήρανσης οχημάτων μεταφοράς και έλλειψης ανταλλακτικών.
Τα ουκρανικά στρατεύματα επισήμαναν επίσης τον εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων MARS II ως «εν μέρει χρησιμοποιήσιμο», επικαλούμενοι την αδυναμία να αναπτύξουν τα πυρομαχικά διασποράς που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή.
Μεταξύ όλων των συστημάτων που παρέχονται από τη Γερμανία, το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο Gepard έλαβε τον υψηλότερο έπαινο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ουκρανικά στρατεύματα το αποκάλεσαν το «πιο δημοφιλές, αποτελεσματικό και αξιόπιστο» όπλο στο οπλοστάσιό τους.
Αν και τα συστήματα αυτά έχουν παροπλιστεί στην Γερμανία, πολλές από τις μονάδες που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τα ενεργοποίησαν με πολύ καλά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει περάσει από CRASH TEST όλων των ειδών τα οπλικά συστήματα. Από τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 και τα ΤΟΜΑ BMP-3, μέχρι τα δυτικά άρματα Leopard, Abrams και πολλά -πολλά άλλα.
Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό αφού από σκόρπιες πληροφορίες σε ανοικτές πηγές, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, απέσυραν πανάκριβο οπλισμό από το πεδίο της μάχης, αφού δεν επιβίωνε σε πόλεμο υψηλής έντασης.
Επίσης χιλιάδες άλλα επίγεια συστήματα δέχθηκαν βελτιώσεις, ενισχύσεις, και τεχνικές αλλαγές, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο τρομερό πεδίο μάχης στις στέπες της Ουκρανίας.
Όλα τα δυτικά άρματα μάχης είχαν θέμα με την θερμοκρασία τον χειμώνα στο ουκρανικό έδαφος, ενώ πολλά εκρηγνύονταν από τις φορητών βολές αντιαρματικών πυραύλων.
Επίσης το ρωσικό ελικόπτερο “ Αλιγάτορας” είχε αρκετές καταρρίψεις από χαμηλό επίπεδο, μη έχοντας επαρκή θωράκιση, ενώ όλα τα ρωσικά άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, έχουν “ντοπαριστεί” για να επιβιώσουν από τις επιθέσεις drone FPV.
Η τελευταία εξέλιξη είναι η προσπάθεια χρήσης μη επανδρωμένων επίγειων συστημάτων από τις δύο πλευρές, η οποία θα αξιολογηθεί επί του πεδίου μάχης πολύ σύντομα.