Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Τα είδωλα των ΄80s-΄90s μιλούν για την «ξέφρενη» εποχή (βίντεο)

Στην έκθεση GR80s που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Τεχνόπολη, υπάρχει ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί σαν μία ντισκοτέκ εκείνης της εποχής: καθρέφτες, πολύχρωμοι φωτισμοί, έξαλλα συνολάκια, αλλά κυρίως η μουσική, σε ταξιδεύουν 30 χρόνια πριν.

Ανάμεσα στα κομμάτια που πρόλαβα να ακούσω εγώ όσο ήμουν εκεί, ήταν και το “Lost in the Night” - ένα τραγούδι που μπορείς να ακούσεις live από τον ίδιο τον δημιουργό του λίγο πιο βόρεια, στο Κύτταρο, όπου ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος μαζί με την Πωλίνα και τον Κώστα Μπίγαλη τα… δίνουν όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι τρεις τους είναι ήδη γνωστό: μεγάλες, πραγματικά μεγάλες επιτυχίες της δυναμικής τριάδας, αλλά και άλλων καλλιτεχνών κυρίως από τα ‘80s και τα ‘90s, από το «Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες» και τη «Μελισσούλα», μέχρι το “Lost in the Night”. Στο Κύτταρο οι ίδιοι ετοιμάζουν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ένα πάρτι μασκέ, το οποίο προοιωνίζεται απρόβλεπτο σύμφωνα με τον Κώστα Μπίγαλη: «Εξαρτάται από τον κόσμο. Σίγουρα όμως στο πάρτι της τελευταίας Κυριακής στις 26 όλο και κάτι παραπάνω θα γίνει, λόγω κορύφωσης της αποκριάτικης τρέλας». Η Πωλίνα από τη μεριά της προσυπογράφει ότι τον ρυθμό θα τον δώσει το κοινό: «Φέτος είπαμε να είναι όλο μασκέ πάρτι, αλλά το κοινό του Κυττάρου έτσι κι αλλιώς ντύνεται και το διασκεδάζει από την αρχή της αποκριάς [γέλια]. Το πρόγραμμα όπως πάντα θα λήξει τις πρώτες πρωινές ώρες».

Στη συνέχεια μιλήσαμε για αυτό το κόλλημα που έχουμε πάθει με τα ‘80s, τη δουλειά τους έως τώρα, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πώς αισθάνεστε που έχετε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό στις κοινές σας συναυλίες; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αγάπη;

Πωλίνα: Αυτή η αναβίωση των ‘80s ‘90s ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και πραγματικά η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου μας απογείωσε. Η επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας είναι μια εξήγηση, αλλά εγώ πιστεύω ότι η τεχνολογία έπαιξε ρόλο, ειδικά όταν τα ακούσματα των τελευταίων χρόνων έγιναν φασόν. [Το κοινό] ανακάλυψε λοιπόν κάτι που δεν έμοιαζε με κάτι άλλο. Απόδειξη ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι 22-25 ετών!

Κώστας Μπίγαλης: Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερός που μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ο κόσμος θυμάται ακόμα και διασκεδάζει τόσο πολύ με τα τραγούδια μου. Όταν τα έγραφα δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου αυτή η συγκινητική, διαχρονική αγάπη που βιώνω, όχι μόνο από την γενιά των σαραντάρηδων, αλλά και από 20χρονα παιδιά που τότε που βγήκαν αυτά τα τραγούδια ήταν πολύ μικρά ή ακόμα και αγέννητα. Στην περίπτωση των σαραντάρηδων, η αγάπη τους για αυτά τα τραγούδια -όπως πολλοί μου λένε- οφείλεται στις όμορφες αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών τους χρόνων. Για τους 20ρηδες,τι να πω, γίνονται έρευνες [γέλια].

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος: Η αγάπη που παίρνεις ισούται πάντα με την αγάπη που δίνεις και εμείς σε όλη μας την καριέρα γράφαμε τραγούδια και τα τραγουδούσαμε στο κοινό με πολλή αγάπη σε αυτό που κάναμε. Αυτή την αγάπη μας την ανταποδίδει και το κοινό πολύ γενναιόδωρα. Και φυσικά όταν βλέπουμε αυτή την ανταπόκριση εμείς αισθανόμαστε υπέροχα.

Αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην Τεχνόπολη η έκθεση GR80s, η οποία είναι αφιερωμένη στη δεκαετία των ‘80s στην Ελλάδα. Σε αυτήν υπάρχει και ένας χώρος που είναι διαμορφωμένος σαν μία ντισκοτέκ των ‘80s και μεταξύ άλλων παίζει και δικά σας τραγούδια. Έχετε επισκεφτεί την έκθεση; Πώς σας φάνηκε; 

Πωλίνα: Την επισκέφτηκα και ήταν συγκινητικό, όχι τόσο για τα τραγούδια όσο για τα αντικείμενα που τα περισσότερα τα 'χα ξεχάσει.

Κώστας Μπίγαλης: Όχι δεν έχω πάει γιατί τώρα τη μαθαίνω από εσάς και θα προσπαθήσω να πάω. Παρόλο που εγώ με την ελληνική μου δισκογραφία είμαι περισσότερο ‘90s.

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος: Είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια σε αυτούς που το σκέφτηκαν και το διοργάνωσαν. Δυστυχώς δεν έχω προλάβει ακόμα να παραστώ, αλλά είμαι εκεί με τα τραγούδια μου και την ψυχή μου, κοντά σε όλους αυτούς που διασκεδάζουν σε αυτόν τον χώρο.

Τι αγαπάτε περισσότερο από τη δεκαετία του 1980 και τι πιστεύετε ότι την έκανε να ξεχωρίσει;

Πωλίνα: Όλα της, εξάλλου είναι τα πολύ νιάτα μας και είναι γεμάτη αναμνήσεις.

Κώστας Μπίγαλης: Η δεκαετία του ‘80 τότε δεν εκτιμήθηκε τόσο μουσικά, αλλά τώρα πια ξέρουμε ότι ειδικά στο διεθνές ρεπερτόριο εμφανίστηκαν πολύ μεγάλοι και διαχρονικοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα, των οποίων την αξία τώρα αντιλαμβανόμαστε. Υπήρξαν, βέβαια, και διάττοντες, με ρηχή παρουσία, αλλά τέτοιοι υπήρξαν και σε άλλες δεκαετίες και πάντα θα υπάρχουν. Γιατί άλλωστε έτσι ξεχωρίζουν και μένουν οι διαχρονικοί.

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος: Η δεκαετία του ‘80 ήταν η αφετηρία για να γεννηθεί στην Ελλάδα το ποπ ελληνικό τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Λόγω αυτής της μεγάλης επιτυχίας γέμισε και η δεκαετία των ‘90s με πολύ καλή ελληνική μουσική κι όλο αυτό τελικά εξελίχθηκε σε αυτό που λέμε μοντέρνο ελληνικό τραγούδι.

Αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να κάνετε ένα mega-live με καλλιτέχνες των ‘80s (Έλληνες και ξένους), ποιους θα διαλέγατε;

Πωλίνα: Από ξένους δυστυχώς πέρυσι έφυγαν οι αγαπημένοι μου. Από Έλληνες, όλα τα παιδιά που συνταξιδέψαμε σε εκείνη την δεκαετία, με αρχηγούς Μπίγαλη και Χαριτοδιπλωμένο που είναι φίλοι καρδιάς.

Κώστας Μπίγαλης: Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιους, γιατί είναι πάρα πολλοί και σημαντικοί.

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος: Δύσκολη ερώτηση! Απλά θα ήθελα να είμαι μαζί με όσους περισσότερους από τους εκπρόσωπους αυτής της δεκαετίας.

Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε σε καθέναν από τους υπόλοιπους δύο της παρέας;

Πωλίνα: Στον Χαριτοδιπλωμένο τι άλλο από τις «Σεϋχέλλες», που έκανε πανικό και στον Μπίγαλη το «Κυκλοφόρησε» [γέλια].

Κώστας Μπίγαλης: Στην Πωλίνα το «Έξω ντέρτια και καημοί» και στον Κώστα το «Θα τα κάψω τα λεφτά μου» [γέλια].

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος: Θα αφιέρωνα στον Κώστα Μπίγαλη το “Lost in the night” γιατί ξέρω πως το λατρεύει, όπως και εγώ το δικό του “I miss you” που είναι και τα δύο τραγούδια που έσπασαν τα ελληνικά σύνορα και έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό. Στην Πωλίνα έχω αφιερώσει ήδη ένα κομμάτι που λέγεται «Αβάνα» και είναι το επόμενο μέρος που θα ήθελα να επισκεφτεί μετά τις Σεϋχέλλες που την είχα στείλει πριν πολλά χρόνια!

Θα θέλατε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στη δισκογραφία; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Πωλίνα: Δισκογραφία με τη γνωστή έννοια δεν υπάρχει. Θα ήθελα να συνεχίσω τις μουσικοθεατρικές μου παραστάσεις, όπως στην Αθηναΐδα με τον Σταμάτη Κραουνάκη, και παράλληλα όμορφα μουσικά προγράμματα στο Κύτταρο που το νιώθω σπίτι μου.

Κώστας Μπίγαλης: Αν υπήρχε τώρα δισκογραφία -τουλάχιστον όπως την έζησα εγώ κυρίως τη δεκαετία του 90-, ενδεχομένως θα είχα κάνει κάτι. Αλλά έτσι όπως δυστυχώς έχει απαξιωθεί η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα, αρχικά από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 λόγω της «πειρατείας των δρόμων» με τα παράνομα CD και μετά από το ανεξέλεγκτο ίντερνετ τη δεκαετία του 2000, δεν υπάρχει κίνητρο πια. Εγώ άλλωστε τώρα συνθετικά ασχολούμαι μόνο με αγγλόφωνα τραγούδια που δειγματίζω στο εξωτερικό... Άλλωστε είναι γνωστό ότι με αγγλόφωνο ρεπερτόριο πρωτοεμφανίστηκα στο ευρύ κοινό στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος: Ήδη επιστρέφω στη δισκογραφία. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο στούντιο και ετοιμάζω ένα νέο δίσκο με ολοκαίνουρια κομμάτια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Πάντα αγαπώ και τραγουδώ τα γνωστά διαχρονικά τραγούδια μου όμως δημιουργώ κι ένα νέο ρεπερτόριο το οποίο έχει την φρεσκάδα της σημερινής εποχής. Παράλληλα προγραμματίζω και μία καλοκαιρινή περιοδεία στην οποία θα έχω την ευκαιρία να έρθω κοντά με τους φίλους μου από όλη την Ελλάδα. Διανύω μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο της ζωής μου και χαίρομαι γι΄ αυτό, μα πιο πολύ χαίρομαι διότι βρίσκομαι και πάλι κοντά στον κόσμο ο οποίος με αγαπά και με στηρίζει μέχρι σήμερα.

Tags
Back to top button