Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν για πρώτη φορά γυναίκα στο διάστημα

Στην ιστορία αναμένεται να μείνει η Νόρα αλ Ματρούσι, καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα στείλουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο διάστημα.

Η 28χρονη επελέγη μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων για να πετάξει στο διάστημα: ένα όνειρο που είχε από μικρό κοριτσάκι, όπως αποκάλυψε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα στο Ντουμπάι το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ.

Η 28χρονη, που έχει σπουδάσει μηχανικός και εμφανίστηκε με μαύρη μαντίλα, είπε ότι το πάθος της για τα αστέρια είναι μια προέκταση της αγάπης της οικογένειάς της για τη θάλασσα. «Από την πλευρά της μητέρας μου, είναι ναυτικοί. Θα έλεγα ότι εξερευνούσαν τους ωκεανούς» είπε, εξηγώντας ότι η λέξη «αστροναύτης» είναι ελληνική και σημαίνει «ναύτης των αστεριών».

«Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείτε κι εσείς. Αν δεν το έχει κάνει κανείς άλλος προηγουμένως, τότε πρέπει να είστε οι πρώτοι», πρόσθεσε.

Μαζί με τον συμπατριώτη της, Μοχάμαντ αλ Μούλα, 33 ετών, η αλ Ματρούσι θα εκπαιδευτεί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, στο Χιούστον.

Τα ΗΑΕ έχουν ήδη δύο αστροναύτες: τον Χάζα αλ Μανσούρι, τον πρώτο που πέταξε στο διάστημα και έμεινε οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τον Σουλτάν αλ Νεγιάντι. Οι δύο άνδρες εκπαιδεύονται σήμερα στο Ντουμπάι και μαθαίνουν ρωσικά, γλώσσα απαραίτητη για κάθε αποστολή στο διάστημα αφού οι εκτοξεύσεις για τον ISS γίνονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Τα ΗΑΕ έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ελπίζουν ότι θα γίνουν η πρώτη αραβική χώρα που θα υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα στον Άρη. Για τον λόγο αυτό εκτόξευσαν το 2020 το διαστημικό σκάφος Hope, σκοπός του οποίου είναι να αποκαλύψει τα καιρικά «μυστικά» του κόκκινου πλανήτη. Το έργο αυτό επιβλέπεται από την υπουργό Προηγμένων Τεχνολογιών, τη Σάρα αλ Αμίρι, που είναι και πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας των Εμιράτων. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός υπογράμμισε ότι στη χώρα της «δεν υπάρχουν περιορισμοί» όσον αφορά την εργασία των γυναικών.

Tags
Back to top button