Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα ΗΑΕ αγόρασαν μέρος του ισραηλινού Tamar: Το Άμπου Ντάμπι μπαίνει στην στρατιωτική αντιτουρκική συμμαχία της Μεσογείου!

Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 29/04/2021 - 8:48
Τα ΗΑΕ αγόρασαν μέρος του ισραηλινού Tamar: Το Άμπου Ντάμπι μπαίνει στην στρατιωτική αντιτουρκική συμμαχία της Μεσογείου!

Η Άγκυρα περικυκλώνεται από το Αιγαίο μέχρι τον Περσικό Κόλπο

Aρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Tα ΗΑΕ βάζουν «πόδι» στην Μεσόγειο αγοράζοντας μέρος του Tamar!

με το Mubadala, το ανεξάρτητο fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με βάση το οποίο πωλείται το 22% του ισραηλινού κοιτάσματος Tamar βάζοντας έτσι τα ΗΑΕ στην Ανατολική Μεσόγειο ως έχοντα έννομα συμφέροντα.

Η υπογραφή έγινε στις 26 Απριλίου και κανείς από τον εγχώριο Τύπο δεν το πήρε χαμπάρι αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ δεν έδωσαν την σημασία που έπρεπε.

Αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία η κάθοδος των ΗΑΕ νότια της Κύπρου

Η εξέλιξη είναι η πλέον αρνητική για την Τουρκία διότι ένας ορκισμένος γεωπολιτικός αντίπαλος της, ο οποίος διαθέτει και αξιοσημείωτη ένοπλη ισχύ, πλέον δεν κατεβαίνει στην Μεσόγειο ως τουρίστας ή ως υποστηρικτής των θέσεων των δύο ελληνικών κρατών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλλά κατεβαίνει ως ένας εκ των «ιδιοκτητών» και μελλοντικών συνεργατών στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Πλέον τα ΗΑΕ μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, θα είναι μαζί οι διαχειριστές και προστάτες του αγωγού EastMed.

Στην ουσία επιτυγχάνεται περικύκλωση της Τουρκίας από το Αιγαίο μέχρι τον Περσικό Κόλπο από χώρες που έχουν είτε κυριαρχικά είτε έννομα δικαιώματα που τις κάνουν να είναι διαθέσιμες να αντιπαρατεθούν ενόπλως με την Άγκυρα εάν χρειαστεί.

Τα ΗΑΕ αποκτούν έννομα συμφέροντα στην Μεσόγειο

Με την συμφωνία του 1.1 δισ. δολαρίων το Abu Dhabi γίνεται άμεσος παίκτης στην Μεσόγειο.

Βέβαια ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία το Μνημόνιο είναι η αρχή.

Η Delek προσπαθεί εδώ και καιρό να πουλήσει μερίδιο από το κοίτασμα ώστε να ικανοποιήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «αντιμονοπωλιακών απαιτήσεων» επειδή η εταιρεία έχει επενδύσει και στο μεγαλύτερο ενεργειακό απόθεμα του Ισραήλ, στο Leviathan.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, τα ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η βρετανική Cairn Energy είχε ενδιαφερθεί για το μερίδιο, αλλά τώρα το Abu Dhabi θα γίνει ο εταίρος εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

ΗΑΕ και Ισραήλ αναλαμβάνουν από κοινού την προστασία της Κύπρου

Τον Μάρτιο τα ΗΑΕ είχαν ανακοινώσει ότι βάζουν 10 δισ. δολάρια στην επένδυση της ισραηλινής Ενέργειας και σε άλλους στρατηγικούς τομείς.

Η συμφωνία με την Delek αναπαριστά την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία από τότε που οι δύο χώρες κανονικοποίησαν τις σχέσεις τους τον τελευταίο Σεπτέμβριο μέσω των ιστορικών συμφωνιών του Αβράαμ.

Όμως το πιο σημαντικό με αυτή την συμφωνία είναι ο διπλωματικός και στρατιωτικός ρόλος που αποκτάνε τα ΗΑΕ στην Μεσόγειο.

Φυσικά, θα χρειαστούν και αυτά μια βάση στην Μεσόγειο όπως το Ισραήλ έχει ήδη δημιουργήσει στην Κύπρο.

Δεν θα είναι καθόλου απίθανο εάν τα ΗΑΕ αρχίσουν να έχουν έντονες παρουσίες στην Μεγαλόνησο, κάτι που φαίνεται ως δεδομένο αφού η «ιδιοκτησία» τους θα βρίσκεται νοτίως της Κύπρου.

Το Abu Dhabi έχει μειώσει την στρατιωτική του παρουσία στην Λιβύη λόγω της δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη και μπορεί να διαθέσει πόρους και εξοπλισμό αλλού.

Η αντιτουρκική συμμαχία

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα πραγματοποίησε την μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση με την οποία τα μαχητικά των ΗΑΕ πέταξαν δίπλα στα μαχητικά του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή ο ΥΠΕΞΚ της Κύπρου φιλοξενούσε τους ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Ισραήλ, Ελλάδας για να συζητηθεί η περιφερειακή συνεργασία (που θα είναι πρωτίστως στρατιωτικού τύπου).

Μην ξεχνάμε πως fund από τα ΗΑΕ αγοράζουν ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία εν συνεχεία γίνονται οι ελληνικές εξοπλιστικές αγορές.

Για όποιον δεν έχει καταλάβει η στήριξη του Άμπου Ντάμπι στην Αθήνα είναι πρωτίστης σημασίας.

Η Dana Gas των ΗΑΕ πήρε και αιγυπτιακό θαλάσσιο οικόπεδο

Στο ενεργειακό πεδίο, η Dana Gas των ΗΑΕ είχε προηγουμένως αποκτήσει την εκμετάλλευσης την αιγυπτιακής θαλάσσιας ζώνης που εφάπτεται με την παλαιστινιακή.

Οι γεωτρήσεις του 2019 είχαν αποτύχει να βρουν υδρογονάνθρακες και μέχρι πριν μερικές εβδομάδες πριν τις Συμφωνίες του Αβράαμ παρατηρητές υπέθεταν ότι η εταιρεία θα παραδώσει το μερίδιό της και την άδειά της.

Όμως τώρα η Dana ισχυρίζεται ότι το θαλάσσιο οικόπεδο μπορεί να έχει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως παρά την παγκόσμια τάση για απομάκρυνση από το πετρέλαιο και αντίθετα στην αύξηση χρήσης του φυσικού αερίου, τα ΗΑΕ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους και στα δύο.

ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα πως τα ΗΑΕ σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον OPEC για να μην έχον περιορισμούς στην παραγωγή.

Η αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το αντίπαλο Κατάρ, του οποίου οι προμήθειες έχουν βοηθήσει επί μακρόν στην ηλεκτροδότηση της μητρόπολης του Dubai ακόμα και κατά την περίοδο του εμπάργκο κατά της Ντόχα.

Ακόμα και οι Καταριανοί έχουν γίνει μικροί παίκτες στην Μεσόγειο έχοντας αποκτήσει το 40% ενός πεδίου που ανακάλυψε η αμερικανική Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτή την στιγμή τα ισραηλινά πεδία παράγουν τόσο πολύ φυσικό αέριο που χρειάζονται πρόσθετες εξαγωγικές αγορές για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη.

Μαντέψτε τι σημαίνει αυτό: EastMed.

Tags
Back to top button