Όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος, το σχέδιο για τη λοταρία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται στο μοντέλο των τραπεζών με τις κάρτες μπόνους, όπου οι καταναλωτές για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα συγκεντρώνουν πόντους τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν στις επόμενες αγορές τους κερδίζοντας κάποια έκπτωση στις αγορές τους ή κερδίζουν απευθείας έκπτωση στον λογαριασμό τους υπό τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου.
Η απόφαση για τη συμμετοχή των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα στη λοταρία την οποία προβλέπει ο σχετικός νόμος αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως δήλωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Η απόφαση για τη λοταρία μπορεί να αργεί ακόμη, αλλά οι αποδείξεις για τις συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους θα συμμετέχουν στις κληρώσεις που θα πραγματοποιήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να μοιράσει συνολικά 12 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός και οι δαπάνες οι οποίες γίνονται από τις αρχές του έτους έως σήμερα με πλαστικό χρήμα θα μετέχουν σε κάποια από τις πολλές μορφές κληρώσεων της λοταρίας, όταν τεθεί σε πρακτική εφαρμογή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε μέρα 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει ήδη αρκετές συσκέψεις, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η λοταρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα τα οποία θα προβλέπει η υπουργική απόφαση θα αφορά στη δυνατότητα του καταναλωτή που κέρδισε έναν από τους λαχνούς, να πραγματοποιήσει δαπάνες πολλαπλάσιες της συναλλαγής που έχει ήδη κάνει.
Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 50 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα βγάζει έναν «συντελεστή» π.χ. 2 , ο οποίος θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές αξίας 100 ευρώ. Δηλαδή, την ίδια στιγμή θα κερδίζει δωρεάν αγορές διπλάσιας αξίας από τη συναλλαγή που πραγματοποίησε.