Ένας μισθός χαμένος λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και μία σύνταξη επίσης χαμένη λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Αυτό φαίνεται να είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αφού το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να γίνουν τα πάντα προκειμένου να υπάρξει «πράσινο φως» από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Εκεί λοιπόν που μέχρι και χθες το απόγευμα τα πράγματα έδειχναν να οδηγούνται σε «ναυάγιο» λόγω της εμμονής των δανειστών στα σκληρά μέτρα φαίνεται πώς αργά το βράδυ υπήρξε αποκλιμάκωση. Βασικός λόγος για το αποτέλεσμα αυτό ήταν βεβαίως πώς για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω και να ενδώσει στα παράλογα μέτρα του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.
Το μόνο για το οποίο μπορεί να «πανηγυρίζει» η κυβέρνηση είναι ότι το Ταμείο δέχθηκε πώς για το 2018 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, άρα δεν απαιτούνται και νέα μέτρα. Αυτά που θα ληφθούν θα αφορούν την περίοδο αμέσως μετά, θα είναι ύψους 3,6 δις ευρώ, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι πάντως πολύ υψηλά, 3,2% και 3,5%, κάτι που σημαίνει πώς τα περιθώρια για μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών περιορίζονται πολύ.
Σημειώνεται πώς το ΔΝΤ αποδέχεται πώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό γιατί έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό το στοιχείο μπορεί να αποτελέσει το «χαρτί» που θα επιτρέψει μετά από την πιστοποίηση των αριθμών, τον Απρίλιο από τη Eurostat, στο ΔΝΤ να συνυπογράψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα για το 2018 αλλά μόνο για το 2019 με το γνωστό σύστημα των αντιμέτρων.
Επίσης, η κυβέρνηση για να μην ανοίξει το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού, που θα έφερνε και νέα μέτρα για τους Έλληνες, μισθωτούς και συνταξιούχους, δέχθηκε όπως φαίνεται, να συζητηθούν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ακόμη εκχώρηση.
Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητική πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, με την εξέλιξη που υπήρξε χθες το βράδυ στο «Χίλτον» μπορεί το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) να έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου. Η ίδια πηγή ήταν αυτή που είπε πώς έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι και το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018.
Μένει ωστόσο σε εκκρεμότητα να αποφασιστούν, ή μάλλον να αποσαφηνιστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα. Στα αντίμετρα η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά προκειμένου να στηρίξει το ευφυολόγημα του Αλέξη Τσίπρα πώς δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ λιτότητας. Αυτό ίσως να αποφασιστεί σήμερα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν για ακόμη μία ημέρα στην Αθήνα.
Εκείνο πάντως που θεωρείται δεδομένο είναι η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Το πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο μένει και αυτό να αποφασιστεί, αλλά οι πληροφορίες λένε πως μάλλον θα διαμορφωθεί στις περίπου 6.000 ευρώ. Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει πώς ένας μισθωτός μπορεί να χάσει έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.
Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά, τυχόν κατάργηση της σημαίνει πώς η κυβέρνηση παίρνει πίσω αυτά που έδωσε ως εφάπαξ παραμονή των Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα πολλαπλάσια. Και να σημειωθεί πώς ο υπουργός Οικονομικών με δήλωση μεταμέλειας προς τους «Θεσμούς» έχει δεσμευθεί πώς δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να προβεί σε μονομερείς ενέργειες.
Πρόκειται για ακόμη μία διαπραγμάτευση λοιπόν που η κυβέρνηση «πατάει» τις «κόκκινες γραμμές» της και οδηγείται σε συνθηκολόγηση με τους πολίτες να είναι βεβαίως αυτοί που θα πληρώσουν της καταστροφική πολιτική της και τα συνεχή ήξεις αφίξεις, κλείνει δεν κλείνει η αξιολόγηση.