Υψηλός κινδύνος διάδοσης έρπητα και σαλμονέλας μπορεί να προκληθεί από τα δείγματα καλλυντικών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Η χρήση, για παράδειγμα, του ίδιου κραγιόν με άλλα άτομα, μπορεί να σημαίνει τη συλλογή μικροσκοπικών σταγονιδίων του σάλιου τους, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει τον ιό του έρπητα.
Εν τω μεταξύ, η μάσκαρα ή το eyeliner, είτε δοκιμάζονται μέσω δειγμάτων είτε μοιράζονται μέσω φίλων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια άσχημη κατάσταση «ροζ ματιών».
Άλλοι κίνδυνοι που απορρέουν από την κοινή χρήση καλλυντικών είναι η σαλμονέλα και το e.coli, καθώς και διάφορα άλλα βακτήρια.
Η Dr. Amreen Bashir, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, αναφέρει:
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα σκεφτούν ποτέ να μοιραστούν μια οδοντόβουρτσα με έναν ξένο, αλλά ευχαρίστως θα δοκίμαζαν δείγματα καλλυντικών», ενώ προσθέτει:
«Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να προσβληθούν από βακτηριακές λοιμώξεις και έρπητα, καθώς όλοι έχουμε διαφορετικούς οργανισμούς που ζουν πάνω μας και όταν ένα δείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 30 ή 40 διαφορετικούς ανθρώπους, το γεγονός αυτό εξαπλώνει τον κίνδυνο μόλυνσης».
Μία γυναίκα από τις ΗΠΑ μήνυσε μια εταιρεία καλλυντικών, υποστηρίζοντας ότι «κόλλησε» τον ιό του απλού έρπητα από τα δείγματα.
Ο απλός έρπητας προκαλεί πληγές και πλήττει περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού.
Η Dr. Bashir, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και σε άρθρο της στην ιστοσελίδα The Conversation, υποστήριξε:
«Ο έρπης προκαλεί φουσκάλες στα χείλη και γύρω από το στόμα που μπορεί να διαρκέσουν έως και δέκα ημέρες» και συμπλήρωσε:
«Τα κραγιόν και τα πινέλα μακιγιάζ που αγγίζουν αυτά τα μέρη του προσώπου μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους ανθρώπους».
Όσο για το μακιγιάζ των ματιών, η Dr. Bashir επισημαίνει:
«Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το 43% των eyeliners και της μάσκαρα περιέχουν μολυσματικές ουσίες. Γνωρίζω πολλούς φίλους που κατέληξαν με ένα ροζ μάτι, αφού είτε μοιράστηκαν μία μάσκαρα με κάποιον άλλο, είτε χρησιμοποίησαν μία παλιά ληγμένη μάσκαρα».
Τέλος, τα πινέλα για μακιγιάζ δε θα πρέπει να είναι κοινόχρηστα, επειδή συλλέγουν βακτηρίδια όπως το Staph aureus, το E.coli και το στρεπτόκοκκο.
Η καθηγήτρια από το Astor καταλήγει: «Εάν όλες αυτές οι ιστορίες φρίκης μας λένε ένα πράγμα, αυτό είναι να μείνουμε μακριά από τα μοιραζόμαστε προϊόντα μακιγιάζ τόσο με τους φίλους μας όσο και με τα καταστήματα καλλυντικών».