Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Τα αρπακτικά πουλιά επανέρχονται στο Τσέρνομπιλ

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αετοί έχουν πολλαπλασιαστεί στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ στη Λευκορωσία, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τους πληθυσμούς αρπακτικών στο Τσερνομπίλ εδώ και 22 χρόνια. Οι περισσότεροι ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά οι Valeri Dombrovski και Dmitri Zhuravlev από τη Λευκορωσία, καθώς και ο Adham Ashton-Butt από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδιαφέρθηκαν για το πώς ανακάμπτει η πανίδα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι πληθυσμοί των αρπακτικών πτηνών που κυνηγούν σε γεωργικές εκτάσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται δραματικά καθώς εξαφανίζονται παλιά χωράφια. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αρπακτικών πτηνών που φωλιάζουν ή κυνηγούν σε υγροτόπους έχει αυξηθεί δραματικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από το ατύχημα του Τσερνομπίλ, στικταετοί και αετοί με λευκή ουρά είχαν εξαφανιστεί εντελώς από αυτήν την περιοχή της Λευκορωσίας. Στην Ευρώπη βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της αποξήρανσης των βάλτων.

«Ο στικταετός είναι δείκτης της ποιότητας των υγροτόπων και παρόλο που ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός του έχει αυξηθεί από μηδέν σε τουλάχιστον 13 ζευγάρια σε ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ στη Λευκορωσία», γράφουν οι ερευνητές.

Μεταξύ 1999 και 2017, η έκταση των υγροτόπων και των ελών στην περιοχή αυτή αυξήθηκε κατά 680% και η έκταση των δασών κατά 14%.

«Η μελέτη αναφέρει ότι η αποκατάσταση της άγριας ζωής μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση των ειδών και των αλληλεπιδράσεών τους σε ημιφυσικούς οικοτόπους», καταλήγουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι η ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι απαραίτητη.

Tags
Back to top button