Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρή παρουσία Τσίπρα με αιχμές κατά Κασσελάκη - Αύριο ανακοινώνεται η υποψηφιότητα Φάμελλου

Αρκούσαν η απονομή του Βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης», όπου βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη όλων των «φυλών» και ιστορικών φάσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και η θερμή αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα με τον Σωκράτη Φάμελλο, για να μεταβάλουν τους όρους διαμόρφωσης του προεκλογικού εσωκομματικού τοπίου και μαζί την ψυχολογία του δυναμικού του κόμματος, που είχε περάσει μεγάλη δοκιμασία τις τελευταίες ημέρες από την εντεινόμενη εσωστρέφεια.

Αιτία η βράβευση του του φυσικού ηγέτη του χώρου, Αλέξη Τσίπρα, χθες στην Τεχνόπολη από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνεισφορά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην επίλυση του χρόνιου διμερούς ζητήματος παραμένει πάντα επίκαιρη σε μια εποχή γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αναθεωρητικών επιλογών εκ μέρους γειτονικών χωρών, αλλά στάθηκε ταυτόχρονα ευκαιρία για την αποστολή μηνυμάτων σε πολλαπλά επίπεδα και πρωτίστως στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αιχμές στους… επιγόνους



Χωρίς ονόματα, αλλά σχεδόν με διευθύνσεις, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο «είναι» αντί του «φαίνεσθαι» στην πολιτική, θέλοντας έτσι να νουθετήσει την νέα γενιά πολιτών και μαζί πολιτικών που την εκφράζουν, χωρίς να εξαιρεί τους διαδόχους του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάρκεια, μάλιστα, της χθεσινής του παρέμβασης, «υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα. Και δεν τους αρκεί η ιδεολογία που δηλώνει κάθε πολιτική δύναμη για να την εμπιστευτούν».
 

«Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς, Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, διευρύνοντας τον ορίζοντα των δυνητικών συνομιλητών τόσο ηλικιακά, όσο και πολιτικά.

 

Κύπρος και Ουκρανία



Άλλωστε, επιστρέφοντας στο πολιτικό προσκήνιο για τις ανάγκες της χθεσινής του βράβευσης, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε την θέασή του απέναντι στη σύγχρονη εκδοχή μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής ως έναν «ένα διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό που θα μπολιάσει και τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα. Που θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, του κυνισμού και της αναβλητικότητας, με όραμα, στρατηγική και αίσθημα ευθύνης», ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην ευρωπαϊκή ηγεσία, λέγοντας ότι είναι «ντροπή για την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να χαρίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και τη σταθερότητα στον Τραμπ, στον Όρμπαν και στον τυχοδιωκτισμό της Ακροδεξιάς».

Για την Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψην το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει τη πολυτέλεια να εκφράζει αυτή τη στήριξη αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό από τη παραμεθόριό της, στο ενεργό μέτωπο της Ουκρανίας», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό με φόντο τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από αυτές τις αποφάσεις του ΟΗΕ» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας πως «πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, το 2017».

Κατόπιν αυτών, «ο κ. Τσίπρας, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έχασε τη μία εκλογική διαδικασία μετά την άλλη, αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους πολίτες, τόσο ως πρωθυπουργός, όσο και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρέδωσε ένα κόμμα υπό κατάρρευση» σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για να συμπληρώσει πως «αφού αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, ας ασχοληθεί πρώτα με τα του οίκου του, ας κάνει τη γενναία αυτοκριτική του για τα όσα έκανε στη χώρα και στο κόμμα του και μετά τοποθετείται για την Κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να του απαντήσουμε» κι ενώ δεν είθισται να σχολιάζονται δηλώσεις πρώην Πρωθυπουργών, γεγονός που μαρτυρά τη δυναμική του Αλέξη Τσίπρα στο ευρύτερο, κοινωνικό σώμα.

 

Παρών ο Φάμελλος



Στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, η διατασική παρουσία βουλευτών και στελεχών από την ομάδα των «87», της άλλοτε «πλατφόρμας», των «Ελβετών» (Χάρη Μαμουλάκη, Γιώργου Καραμέρου και Συμεών Κεδίκογλου), αλλά και «Κασσελίστας», όπως η Ρένα Δούρου, που συνόδευσε τον Σωκράτη Φάμελλο, ο Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης και η Κυριακή Μάλαμα, προκάλεσαν πολλαπλούς συνειρμούς στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και κυρίως υπογράμμισαν την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρακολουθεί αδιάφορα την απόπειρα ρευστοποίησης του κόμματος, αλλά ότι προκρίνει μάλλον την ενότητά του.

Σε μια ενωτική υποψηφιότητα, συνοδευόμενη από μια πολιτική συμφωνία φέρεται να στοχεύει και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος είχε χθες έναν θερμό ασπασμό με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, να παρουσιάσει αύριο την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, μέσω βιντεοσκοπημένης παρέμβασης.

Ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά δρώμενα είχε και το «λιώσιμο των πάγων» μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Νίκου Παππά, καθώς ο δημόσιος εναγκαλισμός τους ενώπιον όλων ήρθε σε μια περίοδο που ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να μετέχει στην νέα πλειοψηφία, ψηφίζοντας στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η Πολιτική Γραμματεία για την κούρσα διαδοχής.

Ακόμη, στην συριζαϊκή πανστρατιά, παρόντες ήταν χθες οι: Όλγα Γεροβασίλη, Πόπη Τσαπανίδου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Γιαννούλης, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Ψυχογιός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Λιάνης, Κώστας Γαβρογλου, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Παυσανίας Παπαγεωργίου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Στέφανος Τζουμάκας, αλλά και οι Νίκος Μπίστης και Μαρία Γιαννακάκη από την Νέα Αριστερά.

Tags
Back to top button