Άλλη η νοοτροπία της διακονίας από αυτή του δημοσίου υπαλλήλου – Από την περιπέτεια της Ελλάδος ένα-δυο κλάδοι έγιναν πάμπλουτοι – Ο μουσουλμανικός λαός πάντοτε είναι προκατειλλημένος – Για ποια επανάσταση μίλησε και ποιοι πρέπει να ανησυχούν-Τι είπε για Θρησκευτικά και Ιστορία
Του Μάνου Χατζηγιάννη
“Δεν υπάρχει Εκκλησία που να μην έχει αντικείμενό της τον άνθρωπο” ανέφερε σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε και στον Αρχιμανδρίτη Νικάνωρα Παπανικολάου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Χωρίς περιστροφές ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση κα ικυρίως προς την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας τα ζητήματα της Ιστορίας και τις αλλαγές που επιδιώκουν κάποιοι να επιφέρουν είπε:
“Η ιστορία έχει την δική της μορφή δεν είναι ανθρώπινο μόνο κατασκεύασμα, ακούμε ότι θα αλλάξουμε την ιστορία, θα κάνουμε εκείνο ή το άλλο, αλλά είναι σαφές πως η πορεία των πραγμάτων , η ιστορία, έχει τους δικούς της τρόπους να προβάλλεται με τα φαινόμενα τα αναπτυξιακά κάθε περιόδου. Ο Αριστοτέλης μας λέει πως τα πολιτικά πράγματα μοιάζουν με κύκλους. Και ο ένας κύκλος διαδέχεται τον άλλον. Άλλοτε είναι αντίθετοι άλλοτε συμπίμπτουν αλλά πάντοτε παρουσιάζονται στην αλήθεια. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε καθέναν απο εμάς να έχουμε επικοινωνία με το παρελθόν, σκέψη για το μέλλον, αλλά πάντοτε παίζει ρόλο ο προσωπικός παράγοντας και πάντοτε οι προακταλήψεις και οι ιδεοληψίες είναι εχθρός στην ιστορία. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση μεγάλη σημασία”
Και συνέχισε λέγοντας:
“Εγώ και ο καθένας μας δεν θα αρκεστούμε να την διαβάσουμε όπως θα την γράψει ο ιστορικός της ημέρας μας ή οπως φιλοδοξεί να την γράψει ο αυριανός ιστορικός. Τώρα έχουμε την δυνατότητα να πατήσουμε ένα κουμπί και να βγούν τα κείμενα του Κολοκοτρώνη και να ακούσουμε κατευθείαν πως αυτός είδε τα πράγματα, πως τα έζησε, ποιοι βοήθησαν τον αγώνα, ποια μοναστήρια κλπ
Αν γίνει ένα τέτοιο φανέρωμα πραγματικό τότε θα γίνει όχι επανάσταση-που λέμε-της ψηφιοποίησης αλλά πολλών γεγονότων και ανατροπή και υπονόμευση άλλων καταστάσεων που από διαφόρους μεθοδεύεται να γίνουν”
Σχολιάζοντας το ζήτημα των Θρησκευτικών είπε πως είναι αλήθεια πως το κράτος αποφασίζει αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις! “Τι ζητάμε εμείς; Αυτήν την ύλη να την επεξεργαστούμε κι εμείς, να δώσουμε τις απόψεις μας και να ληφθεί η απόφαση μετά.”
Για την διδασκαλία του μαθήματος είπε πως η Πολιτεία ζητάει η διδασκαλία να γίνει με τον τρόπο που υποαγορεύει εκείνη, αλλά υπάρχουν και παιδιά που είναι μουσουλμάνοι οπότε αναρωτήθηκε “θα μπορέσει η Πολτεία να πει ότι σε κάποια σημεία το Κοράνι κάνει λάθος , τα βλέπει αλλιώς, οπότε πρέπει να αλλάξετε το Κοράνι και να το διδάξετε κατά θέληση της Πολιτείας; Το ίδιο για τα Ελληνόπουλα που είναι Εβραίοι, Καθολικοί κλπ. Ομως σε αυτούς η Πολιτεία λέει ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ. Άρα εμείς είμαστε σε μειονεκτικότερη θέση; Δεν έχουμε ισονομία;”
Μίλησε και τα σχέδια της Πολιτείας για τα μοναστήρια σημειώνοντας μεταξύ άλων πως από την μοναστηριακή περιουσία έχει μείνει μόνο το 4-5% αφού έχουν υποστεί πολλές αφαιμάξεις.
Γενικότερα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας ζήτησε “να καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι Εκκλησία, Πολιτεία και όλα τα κόμματα και να δούμε ποια είναι αυτή η εκκλησιαστική περιουσία και αφού δούμε ποια είναι της Εκκλησίας, ποια των μοναστηριών, να δούμε ποια είναι τα βάρη και πως θα φύγουν και να καθίσουμε απο κεινου να αποφασίσουμε αν θέλουμε να έχουμε μοναστήρια, να έχουμε φιλανθρωπία, γιατί δεν θα κλείσει μόνο ένα μοναστήρι με αυτά τα μέτρα , αλλά θα αρχίσουν να κλείνουν-έχουν αρχίσει ήδη-τα ιδρύματα της Εκκλησίας τα οποία είναι γύρω στα 1000”.
Για τα συσσίτια και γενικά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είπε πως αυτή είναι ο βασικός πυλώνας διατροφής όλων αυτών των ανθρώπων και ευχαρίστησε όσους προσφέρουν από Ελλάδα ή εξωτερικό.
“Η Πολιτεία ξέρει πως αν η Εκκλησία δεν είχε κάνει το καθήκον της δεν θα είχαμε την κοινωνία ήρεμη αλλα πολλές εστίες” τόνισε με νόημα…
Χαρακτήρισε “κροκοδείλιους” λόγους όσα ακούγονται “πως χάθηκαν οι αξίες και πρέπει να τις ξαναβρούμε”διευκρινίζοντας πως οι αξίες που στρέφουν προς τον εθελοντισμό δεν είναι κάτι που πας να το αγοράσεις στο μπακάλικο λέγοντας δώσε μου ένα κιλό, Πρέπει να δώσεις αίμα για να πάρεις πνεύμα. Είδαμε τι έγινε με τους εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων, όλοι θέλαν μόρια για να διοριστούν. Είναι άλλη η νοοτροπία της διακονίας από αυτή του δημοσίου υπαλλήλου. Σέβομαι τον δημόσιο υπάλληλο αλλά υπάρχει διαφορά”….
Επίσης αναφέρθηκε ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η βάση έχει μετακινηθεί όπως είπε, ενώ μίλησε για τοκογλυφία και τόνισε πως “από την περιπέτεια της Ελλάδος ένα-δυο κλάδοι έγιναν πάμπλουτοι”…
Τέλος για το Ισλάμ είπε:
“Ο μουσουλμανικός λαός πάντοτε είναι προκατειλλημένος και τους καλλιεργούν προς τα εκεί διάφοροι ιδεολόγοι ότι δεν τελείωσαν ακόμη οι Σταυροφορίες όταν υπέφεραν από την Καθολική Δύση, αλλά τώρα οι Σταυροφορίες έχουν διαφορετικό χρώμα”.
Ενώ αναρωτήθηκε ποιοι και γιατί βομβάρδισαν όλους αυτούς τους πρόσφυγες για να φτάσουν στα μέρη μας
Καταλήγοντας έστειλε μήνυμα πως και αυτή η κρίση θα περάσει: “η Ιστορία μας λέει ότι οι κρίσεις θα περάσουν, αυτό που δεν θα περάσει γιατί θέλει εμβόλιο χριστιανικό είναι η παρακμή. Η παρακμή θα κρατήσει πολύ”