Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σύμβουλος Β.Πούτιν: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία αλλάζει δραματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία – Θα ξεσπάσει σε ανύποπτη στιγμή τεράστια γεωστρατηγική κρίση με ανεξέλεγκτες συνέπειες»

Πολλές και συνάμα «βαθιές» είναι οι παγίδες στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, κάτι που σύμφωνα με σύμβουλο της ρωσικής κυβέρνησης θα οδηγήσουν με βεβαιότητα ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση και αφανισμό της χώρας αυτής.

Η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα αυξηθεί και οι σχέσεις με την Ρωσία θα κινούνται σε πορεία  «ζικ-ζακ» αλλά προς το χειρότερο .

Η γνώμη αυτή εκφράστηκε σε συνέντευξή από τον σύμβουλο της ρωσικής κυβέρνησης και ειδικό εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ilshat Saet.

Το συνταγματικό δημοψήφισμα σχετικά με τη μετάβαση από ένα κοινοβουλευτικό σε μια προεδρικού τύπου διακυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 16 Απριλίου και έληξε με νίκη για τους υποστηρικτές του Ερντογάν με πολύ μικρή διαφορά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε την θετική ψήφο του 51,2% των ψήφων, ήτοι 1,25 εκατομμύρια περισσότεροι  από τους οπαδούς του «όχι».

Ο Saet ανέφερε ότι η πορεία που έχει χαράξει ο ηγέτης της Τουρκίας οδηγεί σε πάρα πολύ επικίνδυνους «δρόμους και καταστάσεις».

«Η ένταση της διαδικασίας μετασχηματισμού του τουρκικού συστήματος διακυβέρνησης προς ένα προεδρικό σύστημα θα συνεχίσει να προκαλεί  ισχυρές αναταράξεις στην κοσμική τουρκική κοινωνία,  η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με «σοκ και δέος» εδώ και  χρόνια και ίσως κινηθεί πιο ενεργά προς αποφυγή νέων συντηρητικών αλλαγών»,  προβλέπει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι εγκεκριμένες αλλαγές στο δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019, όταν πραγματοποιηθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές αλλά η τουρκική κυβέρνηση και το σύστημα Ερντογάν «πιθανότατα δεν θα περιμένουν» γι’ αυτή τη στιγμή.

Θα προκαλέσουν εκλογές νωρίτερα, προφανώς το 2018. Δηλαδή μετά την ολοκλήρωση μιας εκστρατείας, που στην πραγματικότητα έχει  ήδη ξεκινήσει μία άλλη»  είπε ο Saet.

Σε γενικές γραμμές, ο Ρώσος ειδικός τόνισε ότι «η δίωξη των διαφωνούντων στην Τουρκία θα συνεχιστεί με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Τουρκία θα αποφασίζεται από όλο και πιο κλειστό κύκλο ανθρώπων κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν και σίγουρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει συμβάλει σε αυτό».

Όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  σύμφωνα με  ειδικούς, η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών  θα αυξηθεί κατακόρυφα όπως και οι σχέσεις με τις    ΗΠΑ.

Άλλωστε ο  Ερντογάν είχε δηλώσει ότι μετά το δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο θα εξετάσει το θέμα της επιστροφής της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε το 2002 με σκοπό να επίτευξη των απαιτούμενων κριτηρίων για  ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ.Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει ότι αν η Τουρκία αποκαταστήσει τη θανατική ποινή, οι  Βρυξέλλες θα διακόψουν  αμέσως τη διαδικασία  ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Το ζήτημα της θανατικής ποινής είναι τόσο μεγάλο που αποτελεί το «κόκκινο πανί» και το  κρίσιμο σημείο για την ΕΕ σε σχέση με την νέα Τουρκία του Ερντογάν»,  δήλωσε ο Saet.

Με την Ρωσία, κατά τη γνώμη του ίδιου του Ρώσου ειδικού αναλυτή , η σχέση της Τουρκίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε πορεία «ζικ-ζακ». Φυσικά, το προηγούμενο επίπεδο των σχέσεων είναι πλέον ανέφικτο…..διότι υπάρχει  μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία στην οποία υφίσταται μια μεγάλη διαφωνία σε σχέση με τον Άσαντ.

«Ενώ επίσης υπάρχει μια πολύ ισχυρή αρνητική επιρροή στο διάλογό μας και για άλλα θέματα και νομίζω ότι οι οικονομικές σχέσεις θα είναι περισσότερο ή λιγότερο, σε μερικώς  με αποδεκτή μορφή, αλλά οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να προκύψει μια τεράστια γεωστρατηγική κρίση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας από το ρωσικό ινστιτούτο στην Μόσχα ο οποίος γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς λέει .

Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι μετά την νίκη του Ερντογάν η χώρα θα μετατραπεί σταδιακά σε μια ιρανικού τύπου ισλαμική δημοκρατία με πρώτα θύματα  τις γυναίκες και τις άλλες θρησκείες .

Το  Φανάρι ανησυχεί για οριστική ταφόπλακα στα όνειρα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και για το διαρκώς ανακινούμενο θέμα των βακουφίων.

Πίεση και ενδεχομένως και διωγμούς δεν θα δεχθεί μόνο η ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αλλά ολόκληρη η χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας από τον φασιστικού τύπου τρόπο  διακυβέρνησης του Ερντογάν που προτάσσει πρώτα το Ισλάμ φέρνοντας τον σε ευθεία αντιπαράθεση με την ρωσική εκκλησία περισσότερο γι’ αυτόν τον λόγο και πολύ λιγότερο για το Φανάρι λόγω «παγωμένων» σχέσεων των δύο πατριαρχείων.  

Επιπλέον, οι απειλές και οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Αγία Σοφιά και την μετατροπή της σε ισλαμικό  τζαμί θα επιφέρει την προσωπική παρέμβαση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, του Ρώσου πατριάρχη, του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα), ενδεχομένως και του Τράμπ, μεταβάλλοντας τις καταστάσεις.

Ο  Ερντογάν έχει δημιουργήσει επίσης ένα ολόκληρο δίκτυο με Ιμάμηδες στα Βαλκάνια, προνομιακό χώρο της Μόσχας ,προσπαθώντας να «επιστρέψει»  σε μια περιοχή που η ίδια η Ρωσία έβαλε «πλάτη» πριν πολλά χρόνια για να ξεκουμπιστούν  οι Τούρκοι.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε ένα έτερο σημείο τριβής μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας το οποίο ο Πούτιν δεν διαπραγματεύεται επ’ ουδενί .

Η  Τουρκία αναζητά συνεχώς ρόλο στην πνευματική καθοδήγηση των μουσουλμάνων της Κριμαίας, του Τουρκμενιστάν, της Τσετσενίας, του Αζερμπαϊτζάν και άλλων περιοχών προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Με λίγα λόγια είναι τόσα πολλά τα σημεία τριβής ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία που σίγουρα θα γίνει κάτι το επόμενο διάστημα που θα προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ισχυρές προσωπικότητες και ηγέτες (Πούτιν και Ερντογάν)  .

https://youtu.be/GQh5BVcz8g8?t=1

Ο Σουλτάνος Ερντογάν που ονειρεύεται μια Τουρκία που θα έχει υπό την σκέπη της όλους τους τουρκογενείς λαούς και τους Τάταρους στην Κριμαία,  που ονειρεύεται να ελέγχει ελληνικά νησιά στο Αιγαίο κλείνοντας την πρόσβαση στο ρωσικό στόλο (όποτε θέλει) και να  αλλάξει  την συνθήκη του Μοντρέ, είναι ήδη στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων cruise και απλά δεν το έχει καταλάβει ακόμη.

https://youtu.be/JUPojtfDIGc?t=8

 

 

Tags
Back to top button