Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σύμβουλος Ασφαλείας Ερντογάν: Η Ελλάδα παίρνει και 4 φρεγάτες από ΗΠΑ- Έχει αεροπορική υπεροχή & δημιουργεί νέο Ναυτικό! (Βίντεο)

Ο σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν παραδέχεται ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί υπέρ μας λόγω της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα μας κι ότι η δουλειά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έγινε δυσκολότερη.

Παράλληλα τονίζει όπως θα δείτε, πως η Ελλάδα παίρνει και 4 φρεγάτες από τις ΗΠΑ.

Είτε ξέρει κάτι παραπάνω για το θέμα των κορβετών είτε κάπου τα μπέρδεψε ο Σύμβουλος του Ερντογάν.

“Η Ελλάδα έχει αεροπορική Υπεροχή”

Πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και γνωστός για τις μεγαλοστομίες του, την εθνικιστική προπαγάνδα και την προσπάθεια εμφάνισης της χώρας του ως περιφερειακής υπερδύναμης, ο Mesut Hakkı Caşın παραδέχθηκε στο ότι μετά την απόκτηση των Rafale η Ελλάδα έχει πλέον την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τους μόνιμους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι κατά πολύ ανώτερες από τις ελληνικές.

Εκείνο που τρομάζει περισσότερο τον σύμβουλο του Ερντογάν είναι «η εξοπλιστική βοήθεια προς την Ελλάδα», όπως τόνισε τον περασμένο Δεκέμβριο μιλώντας στο Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης.

“Η Ελλάδα παίρνει και 4 φρεγάτες από ΗΠΑ”

«Κοιτάξτε, πέρα απ’ τα μαχητικά αεροσκάφη δόθηκαν τέσσερις σύγχρονες αμερικανικές φρεγάτες (μάλλον εδώ τα χει μπερδέψει ή κάτι ξέρει για το θέμα των κορβετών) στην Ελλάδα.

Η Γαλλία έδωσε άλλες τέσσερις, ενώ εκσυγχρονίζονται και τέσσερις [γερμανικής ναυπήγησης] ΜΕΚΟ.

Μ’ αυτά τα πολεμικά πλοία η ελληνο-αμερικανική συνεργασία εγείρει προκλήσεις για εμάς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν 20 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει δυσκολίες στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη με τις αμερικανικές βάσεις».

“Ο Ελληνικός Στρατός ετοιμάζεται για επίθεση”

Ο Mesut Hakkı Caşın είπε ότι η πλάστιγγα της αεροπορικής υπεροχής έγειρε προς την Ελλάδα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ επεσήμανε και την συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ και την εκπαίδευση που αυτό παρέχει σε μέλη της πολεμικής αεροπορίας στη βάση στην Καλαμάτα.

“Ωστόσο, υπάρχει μόνο μία πραγματική αμερικανική βάση στην Ελλάδα, στον κόλπο της Σούδας. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον ελληνικές βάσεις σύμφωνα με μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να κάνει η Τουρκία έναντι μιας επίθεσης από τον ελληνικό στρατό, που ετοιμάζεται να επέμβει στη Θράκη και το Αιγαίο», υποστήριξε.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του και στα κοινά γυμνάσια Ελλάδας – ΗΠΑ στο Αιγαίο τον περασμένο Νοέμβριο λέγοντας ότι μετείχαν σε αυτά πολύ περισσότερο προσωπικό και πλοία απ’ ό,τι χρειαζόταν κι ότι αυτό δεν ήταν καλός οιωνός για την Τουρκία. Και χαρακτήρισε τη χώρα μας «αμερικανική φρουρά».

Πρώτη πτήση των Rafale

Την πρώτη τους πτήση ενταγμένα πλέον στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν τα τρία από τα έξι Rafale που απέκτησε η χώρα μας.

Το πρωί της Δευτέρας τρία από τα συνολικά έξι απογειώθηκαν για εκπαιδευτική πτήση φτάνοντας μέχρι την καρδιά του Αιγαίου, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτης τους εμφάνιση ενταγμένα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα Rafale «εξαφάνισαν» τους Τούρκους

Τα Rafale πέταξαν ανατολικά της Άνδρου και έφτασαν μέχρι τις νησίδες «Καλόγεροι».

Έπειτα, αφού πέρασαν από την αεροπορική βάση της Σκύρου, επέστρεψαν στη βάση τους, αναδεικνύοντας την ετοιμότητα και τους γοργούς ρυθμούς που ακολουθεί η πολεμική αεροπορία, προκειμένου να εντάξει αυτόν τον τύπο αεροσκαφών στις τάξεις της.

Την ίδια ημέρα η τουρκική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών ήταν μηδενική, ενώ η τουρκική πολεμική βιομηχανία προσπαθεί να προμοτάρει τους στόχους της για το 2022.

Δείτε το βίντεο

Η συνεργασία Τουρκίας – Κατάρ για την εκπαίδευση πιλότων σε Rafale

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την υπεροχή η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 νέα F-16 και την αναβάθμιση σχεδόν άλλων 80 που διαθέτει, αίτημα που εξετάζεται, όπως είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζοντας, πάντως, τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο σε αυτή τη διαδικασία και διευκρινίζοντας ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400 στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Παράλληλα πιλότοι της Αεροπορίας της Τουρκίας ετοιμάζονται να εκπαιδευτούν σε Rafale που διαθέτει το Κατάρ, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυνατότητες των μαχητικών που ενέταξε η χώρα μας στις δυνάμεις της.

Αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία επιδίωξε τη συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ, σύμφωνα με έγγραφα κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα, που περιήλθαν σε γνώση του Nordic Monitor.

Η συμφωνία, που είχαν υπογράψει οι γενικοί επιτελάρχες των δύο χωρών τον περασμένο Μάρτιο, επιτρέπει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 πολεμικών αεροσκαφών και προσωπικού 250 ατόμων από το Κατάρ στην Τουρκία.

Tags
Back to top button