Με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση να μην κλείνει ούτε αυτόν τον μήνα, πιθανώς ούτε τον Απρίλιο, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το κλίμα και για να καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία καταφεύγει στον αντιπερισπασμό των Εξεταστικών Επιτροπών. Ήδη, έχει εξαγγείλει δύο, αν και όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδείξει τίποτα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μάλλον θέλει να περάσει τα νέα μέτρα με προπέτασμα καπνού τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Πιθανότατα στις 28 Μαρτίου θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή που αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υπογραφεί επί Γιάννου Παπαντωνίου. Και υπάρχει πολύ υλικό σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και άλλων προσώπων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ήδη αναφορά στο πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου λέγοντας πώς δεν «ξεπλύθηκαν» τα πάντα με την φυλάκιση του.
Η δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή θα αφορά, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στην υγεία και πιο ειδικά στο σκάνδαλο της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.α. Εκεί και αν υπάρχουν… δράκοι. Ο τομέας της υγείας είναι αυτός στον οποίο δαπανώνται τα περισσότερα χρήματα και σχεδόν αμέσως μετά έρχεται αυτός της άμυνας, αν και τα τελευταία χρόνια οι δανειστές έχουν φροντίσει για τον αφοπλισμό της Ελλάδας.
Με τις δύο αυτές Εξεταστικές η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο τόσο το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη όσο και τη Νέα Δημοκρατία επί εποχής, κυρίως του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Δεν είναι τυχαία ούτε η αναφορά του στον Κώστα Σημίτη από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ούτε βεβαίως στον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο ο Παύλος Πολάκη έχει ανοίξει μέτωπο για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τσίπρας και Πολάκης έχουν άριστη σχέση και αυτό φάνηκε από το τραπέζι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Αίγινα.
Γιατί όμως ο κ. Τσίπρας στοχεύει Σημίτη και Γεωργιάδη-Σαμαρά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο σημαντικότερος είναι ότι η περίοδος Σημίτη έχει περάσει χωρίς να αναδειχθούν οι ευθύνες που έφερε ο πρώην πρωθυπουργός για μία σειρά σκάνδαλα. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, έως τα εξοπλιστικά, το Χρηματιστήριο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά άλλα. Τα δύο πρώτα θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση. Όπως είπαμε για τα εξοπλιστικά υπάρχει πάρα πολύ υλικό από τις έρευνες που έχουν κάνει οι εισαγγελείς και πολλοί έχουν χάσει το ύπνο τους.
Ο κ. Σημίτης μάλιστα προκαλεί με την παρουσία του και τις παρεμβάσεις του, πότε με άρθρα στο διεθνή Τύπο και πότε με την παρουσία του σε Συνέδρια, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στους Δελφούς, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διακηρύσσει πόσο σωστή ήταν η απόφαση εισόδου στην ΟΝΕ και βεβαίως πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα αν βγει από την Ευρωζώνη σήμερα.
Όσον αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αντώνη Σαμαρά το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αναδείξει τις ευθύνες μίας κυβέρνησης, ή για την ακρίβεια συγκυβέρνησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που συνέχισε να προκαλεί και να κάνει ρουσφέτια δισ. ευρώ ενώ μέσω μνημονίων. Η υπόθεση της Novartis είναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο, στην κυβέρνηση πιστεύουν ακόμη μεγαλύτερο και από την Siemens και σε συνδυασμό με τον ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να βγάλει μεγάλα «λαβράκια».
Εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου πώς αν πληγεί ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πληγεί ταυτόχρονα, πέραν του κ. Σαμαρά και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει επιλέξει για αντιπρόεδρο του τον κ. Γεωργιάδη, τον προστατεύει και τον στηρίζει. Θα πληγούν επίσης τα «άκρα» όπως τα ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, αφού πιθανόν να υπάρχει και εμπλοκή του δεύτερου στην υπόθεση της Novartis λόγω της θέσης του.
Όλα αυτά όμως καλά. Καλώς η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει Εξεταστικές Επιτροπές για να φανεί πώς έγινε η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Γιατί όμως δύο χρόνια μετά; Γιατί ενώ βρίσκεται στα σχοινιά όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και απ΄ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να κλείσει η συμφωνία όχι το Μάρτιο αλλά ούτε καν τον Απρίλιο;
Μήπως δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί τον κλασικό πολιτικό ελιγμό που επιτάσσει πως όταν δεν υπάρχει «άρτος» πρέπει να υπάρχει «θέαμα»; Είναι πολύ πιθανό. Σε βάρος της έχει δε το ότι ενώ έκανε έρευνα για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και των ΜΜΕ κατάφερε όλους να τους βγάλει… λάδι. Ενώ με την βούλα φάνηκε πώς δισ. ευρώ χάθηκαν στις «τριγωνικές συναλλαγές» πολιτικών κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ κανείς τελικά δεν πλήρωσε. Ακόμη και το πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταλόγισε σε κανέναν ευθύνη.
Η κυβέρνηση λοιπόν κάνει ότι μπορεί για να μείνει στην εξουσία, αλλά όπως λέει και ο λαός, ενδέχεται να πάει για μαλλί και να βγεί πάλι «κουρεμένη».