Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Στο τραπέζι των «G7» το ελληνικό ζήτημα - Σύντομα θα «ανοίξει τα χαρτιά» του και ο Ν.Τραμπ

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από την αμερικανική κυβέρνηση εάν θα υποστηρίξει την χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «Ελληνικό Πρόγραμμα».

Τείνει, πάντως να στηρίξει τις όποιες αποφάσεις του Δ.Σ. του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές στο Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, για τα προγράμματα του Ταμείου.

          

Το συμπέρασμα εξάγεται μετά την ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε ομάδα δημοσιογράφων. Ο αξιωματούχος, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση, και ενώ στην απάντησή του ανέφερε το σημείο του ερωτήματος που αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απέφυγε να τοποθετηθεί. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μινούτσιν πιστεύει ότι πρόκειται για πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να επιλυθεί μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

         

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της κυβέρνησης Τραμπ και για το συγκεκριμένο θέμα, θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αμέσως μετά την έγκριση από τη Γερουσία και την ορκωμοσία των στελεχών της κυβέρνησης που θα πλαισιώσουν τον Στίβεν Μινούτσιν στο υπουργείο των Οικονομικών.

          

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το «Ελληνικό Ζήτημα» θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G7), και όχι στο περιθώριο, όπως αναμενόταν, μία κίνηση που σημαίνει ότι υπάρχει βούληση για διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

          

Πηγές εκτός Ταμείου μας ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν μοιράζεται την αισιοδοξία που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες και επιμένει στην επίλυση του θέματος του ελληνικού χρέους πριν λάβει τελικές αποφάσεις. «Η βιωσιμότητα του χρέους είναι το κλειδί» είπαν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναμένουν ότι στις 22 Μαϊου θα ξεκινήσει η συζήτηση, καθώς επιμένουν ότι είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί.

         

Οι πηγές εκτός Ταμείου εξήγησαν ότι «το θέμα των πλεονασμάτων δεν έχει κλείσει για μετά το 2018» και σημείωσαν: «Ότι ακούγεται αφορά και εκφράζει επιθυμίες και απόψεις των υπολοίπων δανειστών».

         

Σημείωσαν ότι «αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξει». Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα ακόμα, προειδοποίησαν οι πηγές.

          

Το ΔΝΤ δεν θέλησε να τοποθετηθεί στα διάφορα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων, ούτε σχολίασε την αποκάλυψη του κειμένου της προκαταρκτικής συμφωνίας.

          

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανώτερος αξιωματούχος που έκανε την ενημέρωση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό Πρόγραμμα. Αφού χαιρέτισε τη συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους δανειστές για τις συντάξεις και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία τόνισε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

        

Είναι φανερό, μας είπαν οι πηγές, ότι στηρίζουν το δίπτυχο, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Tags
Back to top button