Η συνάντηση του Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Joseph F. Dunford στην Ουάσινγκτον «έβγαλε» πολλά και διάφορα όσο αφορά την Ελλάδα.
Η προμήθεια αμερικανικής κατασκευής αντιτορπιλικών , η κατάσταση στο Αιγαίο και οι τουρκικές προκλήσεις ήταν ψηλά στην ατζέντα των δύο ανωτάτων αξιωματικών.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν:
Η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις.
Η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.
Η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε:
Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.
Ο General Joseph F. Dunford US Marine Corps, από την πλευρά του, τόνισε:
Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Εδώ έγινε γνωστό ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε πολύ συχνά , ναυτικές ασκήσεις και περιπολίες αμερικανικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων ενόψει της έναρξης ερευνών από αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζουμε ότι ανώτεροι υπάλληλοι της ExxonMobil έρχονται στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες αφού υπογράψουν συμφωνία με την εταιρεία «Ελληνικά πετρέλαια» και την γαλλική Total, ξεκινούν αμέσως εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και κάτω από την Κρήτη…περιοχή που οι Τούρκοι σκέπτονται να την ανακηρύξουν ως «μεσογειακή ΑΟΖ» .
Η Κρατική εταιρεία «Ελληνικά πετρέλαια» θα είναι ο σύνδεσμος με το οποίο ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός θα ενισχύει σοβαρά τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην οποία «κονταροχτυπιούνται» Αμερικανοί και Ρώσοι ( Αίγυπτο) με τον ανταγωνισμό της πετρελαϊκής βιομηχανίας να « κτυπάει κόκκινο».
Αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Μαύρη θάλασσα, και την Συρία να αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών.
Ο Αμερικανός αρχηγός , εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες .
Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, καθώς και με προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον.
Στην ουσία λοιπόν έχουμε πιστοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο και ειδικά στην Σούδα με στόχο να ελέγξει γεωστρατηγικά ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο .
Η Ελλάδα είναι μια χώρα ακριβώς στην σωστή απόσταση από την Μέση Ανατολή για τις ΗΠΑ , για αυτό και η σημασία της αναβαθμίστηκε απότομα .
Όπως και να έχει οι κινήσεις του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού σε συνδυασμό με την ρωσο-τουρκική αμυντική πλέον «φιλία» θα μετακινήσει τον αμερικανικό στρατό εντός της ελληνικής ενδοχώρας , σε μία επανάληψη της εποχής του ψυχρού πολέμου.
Επίσης η τεράστια πλέον γεωπολιτική αξία του Αιγαίου και της Κρήτης καθιστά σχεδόν επιτακτική την ανάγκη αναβάθμισης και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έναντι των «ανατολικών» κινδύνων
Η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει στην νεο-οθωμανική ή Τουρκία να καταστεί ανεξέλεγκτη και να ξεφύγει υπέρ του δέοντος στους στρατιωτικούς συσχετισμούς, μιας και η περιοχή ανήκει στο δικό της γεωπολιτικό όριο των συμφερόντων της.