Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ η Ελληνίδα πρέσβης για τις εξελίξεις σε Συρία-Λιβύη

Τη στιγμή που με αφορμή τη σύγκρουση στη Συρία, ΗΠΑ και Τουρκία επαναπροσεγγίζονται όλο και περισσότερο, η Ελληνίδα πρέσβης βρέθηκε εσπευσμένα στο ρωσικό ΥΠΕΞ για συζητήσεις για τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, προκαλώντας ερωτηματικά για τη στρατηγική της Αθήνας σε περίπτωση αναβάθμισης της Τουρκίας από την Ουάσινγκτον.

Με την Ελληνίδα πρέσβη στη Μόσχα, Κατερίνα Νασίκα, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, όπου ειδικά στη Λιβύη οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με εστίαση στη διευθέτηση των κρίσεων σε Λιβύη και Συρία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της κα Νασίκα. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στις εμπόλεμες Συρία και Λιβύη παραμένει τεταμένη.

Ειδικότερα, στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, παρά την κατάπαυση του πυρός, συνεχίζονται οι επιθέσεις εξτρεμιστών και τρομοκρατών εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και άμαχων πληθυσμών.

Την ίδια ώρα, η Λιβύη παραμένει υπό εμπόλεμη κατάσταση, λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ και της Λιβυκής Κυβέρνησης Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.  

Στο Κρεμλίνο η κα Νασίκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 5η Φεβρουαρίου, η κα Νασίκα βρέθηκε στο Κρεμλίνο, όπου επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ελληνίδα πρέσβης ανέλαβε καθήκοντα στη Μόσχα, τον Νοέμβριο του 2019, αντικαθιστώντας την Τασία Αθανασίου, η οποία μόλις τον Ιούλιο είχε παραδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανάλογη τελετή.

Η αντικατάσταση της κ. Αθανασίου είχε προκαλέσει την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Δένδια για σειρά «εκδικητικών» αποφάσεων που εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο, η κα Νασίκα είχε συναντηθεί με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, με τον οποίο «αντάλλαξαν απόψεις σε τρέχοντα θέματα ελληνορωσικών θέσεων και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι κοινές θέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ειδικότερα στο θέμα της Λιβύης, μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα συνεργασία σε περίπτωση που ΗΠΑ και Τουρκία τα βρουν και βρεθεί η Ελλάδα εκτεθειμμένη και με το Αιγαίο σε παράλογες και άνισες διαπραγματεύσεις.

Για αυτό η Αθήνα πρέπει να διατηρεί μια πολυδιάστατη στρατηγική, διατηρώντας τις ΗΠΑ ως σύμμαχο λόγω των κοινών ενεργειακών συμφερόντων, αλλά και ταυτόχρονα και τη Ρωσία, με την οποία ακολουθούνται κοινές γραμμές στη Λιβύη. Απαραίτητη για την Ελλάδα θα ήταν και η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, καθώς έτσι θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος του προσφυγικού.

 

Tags
Back to top button