Σε τροχιά σύγκρουσης οι σχέσεις Ερντογάν και στρατού, καθώς το πογκρόμ μετά το πραξικόπημα συνεχίζεται, με πάνω από εκατό οικογένειες Τούρκων αξιωματικών που συνδέονται με το ΝΑΤΟνα έχουν ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, αφού απολύθηκαν στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν ότι είναι « τρομοκράτες » . Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα τους κυνηγήσει.
Πραγματοποιώντας μια εκκαθάριση άνευ προηγουμένου στις τάξεις του στρατού, ο πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε την αφρόκρεμα του τουρκικού φιλοδυτικού στρατού, που εκπαιδεύτηκε με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Σχεδόν το 44% των στρατηγών της χώρας απολύθηκαν. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς τους οποίους συνάντησε η «La Libre», με την εκκαθάριση αποκεφαλίστηκε κυριολεκτικά η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Σαράντα δύο από τους 53 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν εγκατασταστθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στο Haren απολύθηκαν· το 80% έχουν χάσει τη δουλειά τους στο Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SHAPE) που εδρεύει στο Casteau. Συνολικά, περίπου 450 από τις 600 τουρκικές θέσεις στις διάφορες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων των βάσεων Ramstein στη Γερμανία, Norfolk στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νάπολη στην Ιταλία) έχουν αδειάσει.
Το ΝΑΤΟ διαθέτει αποδείξεις ότι πολλοί βασανίστηκαν στη φυλακή, ισχυρίζεται μια πηγή εντός της Συμμαχίας. «Υπήρξαν αυθαίρετες συλλήψεις, κυρώσεις χωρίς δίκη. Ορισμένοι βασανίστηκαν στη φυλακή. Έχουμε τις αποδείξεις», είπε.
Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει να μείνουν στο Βέλγιο. Περίπου εκατό, με τις οικογένειές τους, ζήτησαν άσυλο επειδή το διπλωματικό διαβατήριο τους είχε λήξει. Έλαβαν μια πορτοκαλί κάρτα, μια «βεβαίωση εγγραφής» που ισχύει για 3 μήνες, εν αναμονή ενό πιο σταθερού καθεστώτως.
«Όταν πήγα στο Fedasil, εξηγεί ο συνταγματάρχης, έγινα δεκτός από έναν υπάλληλο κουρδικής καταγωγής. Μου είπε: πριν από είκοσι χρόνια, είχα κατηγορηθεί από την Τουρκία ότι είμαι τρομοκράτης. Τώρα είναι η σειρά σας …».
Tο γεγονός ότι κατηγορούνται για τρομοκρατία, ότι είναι «Feto», ένας υπαινιγμός για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι ό, τι συγκλόνισε το περισσότερο τους Τούρκους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους. Αρνούνται να είναι μέρος του συνωμοτικού δικτύου και πιστεύουν ότι η κάθαρση στοχεύει στην αντικατάσταση της στρατιωτικής ελίτ από αξιωματικούς από τις τάξεις των υποστηρικτών του ΑΚΡ.
«Το να ζήσουμε αυτά ήταν δύσκολο, λέει η σύζυγος ενός αξιωματικού που εργάζεται στο Shape και μητέρα τριών παιδιών. Η αγάπη σας ορίζεται ως τρομοκράτης. Έπρεπε να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί έκλεγε ο πατέρας τους». Από την εκκαθάριση, η οικογένεια άφησε τη διαμέρισμα της στο Shape και εγκαταστάθηκε σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από την τουρκική κοινότητα για την αποφυγή καταγγελιών. Όπως και πολλοί άλλοι, πίστευει ότι τα πράγματα δεν θα σταματήσουν εδώ στην Τουρκία και ότι λόγω της αστάθειας, των τρομοκρατικών επιθέσεων και της πτώσης της τουρκικής λίρας, ο τουρκικός πληθυσμός τελικά θα κατέβει στους δρόμους .
Οι αξιωματικοί είναι εξοργισμένοι και σύμφωνα με αναλυτές το μέλλον της τουρκίας είναι δυσοίωνο, καθώς θα επέλθει νέα σύγκρουση μεταξύ στρατού και Ερντογάν.
«Θέλουμε να αποκαταστήσει την τιμή μας, είπε. Εμείς θυσίασαν τις ζωές μας για τη πατρίδα μας. Και τώρα, μας λένε αντίο!».
Μάλιστα η κατάσταση ειναι τόσο περίπλοκη στην Τουρκία, με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας να ανακοινώνει πριν λίγο ότι η χώρα του δέχεται επίθεση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με την μορφή κυβερνοεπίθεσης κατά του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας ενώ υπάρχουν φόβοι για την πρόκληση «ζημιάς» σε ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος φράγματα στον κόσμο το φράγμα Ατατούρκ . Η σύγκρουση πλέον Τουρκίας-ΗΠΑ περνάει σε άλλο επίπεδο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν η αιτία πίσω από τις συχνές διακοπές ρεύματος που συμβαίνουν και το γενικό black out σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις.
Ο υπουργός ενέργειας φυσικών πόρων Berat Albayrak ( συμπέθερος του Ερντογάν) ανακοίνωσε ότι το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας έχει υποστεί έντονες και επιθετικού χαρακτήρα κυβερνο-επιθέσεις, από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία, σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές, δέχεται στην ουσία αμερικανικό ασύμμετρο πόλεμο απόνοργανωμένες και μη-συμβατικές ομάδες, οι οποίες βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα , η οποία προκαλεί δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος.
Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση και η πλήρη κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος της Τουρκίας .