Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Στο επίκεντρο των δανειστών τρία σενάρια για ελάφρυνση του χρέους

Τρία σενάρια βρίσκονται στο επίκεντρο των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης να έχουν ήδη συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα περίοδο δανειοδότησης της χώρας.

Τα τρία αυτά σενάρια, περιγράφονται σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, και κάνουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και το πρωτογενές της πλεόνασμα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα επιττύχει ανάπτυξη της τάξεως του 1,3% μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή της πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτά τα μεγέθη θα μειώσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό κάτω του 60% το 2060.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που είναι και το πιο απαισιόδοξο, εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 2060 θα έχει εκτιναχθεί στο 226% του ΑΕΠ, καθώς υποθέτει ετήσια αύξηση μόλις 1% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ξεπερνούν ετησίως το 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, τέλος, κινείται ανάμεσα στα δυο πρώτα, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί με ακριβή στοιχεία

Εάν επιβεβαιωθεί το πρώτο, αισιόδοξο σενάριο εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καθόλου (ή θα χρειαστεί ελάχιστη) ελάφρυνση του χρέους της, ενώ στο δεύτερο σενάριο, ασφαλώς θα απαιτηθεί μια γενναιόδωρη αναδιάρθρωσή του.

Ενώ η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει από τις διαφωνίες μεταξύ των βασικών πιστωτών σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται.

Στο επίκεντρο του αδιεξόδου βρίσκεται η απροθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο διάσωσης, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ λάβει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι το χρέος της χώρας, που ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ (353 δισεκατομμύρια δολάρια) θα γίνει βιώσιμο. Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, η οποία αντιστέκεται στις διευθετήσεις του ελληνικού χρέους, δεν θα διαθέσουν νέα κονδύλια μέχρις ότου το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η Αθήνα χρειάζεται την επόμενη δόση βοήθειας ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του δανείου της τον Ιούλιο.

Μια παγκόσμια συμφωνία για το ελληνικό χρέος "είναι εφικτή και είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Γαλλία Inter radio την Κυριακή.

Tags
Back to top button