Με 4 F16 της 347 Μοίρας από τον Βόλο συμμετέχει φέτος η Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση «Spears of Victory» που ξεκίνησε και θα διαρκέσει για 2 εβδομαδες.
Η Σαουδική Αραβία επιμένει στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην αντίστοιχη άσκηση που έλαβε χώρα το 2022 στην Σαουδική Αραβία με 2 Αξιωματικούς ως Παρατηρητές, ενώ στην «SPEARS OF VICTORY 23» με 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο υποστήριξης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.
Η Άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίζεται από το AIR WAR CENTER της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (Royal Saudi Air Force – RSAF).
Κατά την διάρκεια της Άσκησης, θα εκτελστούν σύνθετα επιχειρησιακά αεροπορικά σενάρια, όπως:
● Αμυντικές και Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive – Offensive Counter Air).
● Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
● Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
● Υποστήριξη Συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV Support).
● Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Interset.
Τα ελληνικά μαχητικά συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη άσκηση θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ακόμα περισσότερη εμπειρία από τις κοινές πτήσεις με τα μαχητικά Typhoon τόσο των Σαουδαράβων όσο και των Βρετανών, τα οποία ως γνωστόν έχει βάλει στο μάτι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τα ελληνικά Rafale.
Εκτός από τα Typhoons (σ.σ γνωστότερα στην Ελλάδα ως Γιουροφάιτερ) της RAF που συμμετέχουν στη φετινή άσκηση, η Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αεροπορίας θα πετάει τα Typhoons, τα Tornados και τα F-15 της. Τα F-16 συμμετέχουν από το Μπαχρέιν, την Ελλάδα και τα ΗΑΕ. Στα σαουδαραβικά F-15 θα προστεθούν και άλλα από το Κατάρ. Το γαλλικό απόσπασμα Αεροπορίας και Διαστήματος θα συνεισφέρει με τα Rafales και η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν θα πετά τα JF-17 τους. Η Βασιλική Αεροπορία του Ομάν θα πετάει επίσης Typhoons.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα έθνη θα διεξάγουν αμυντικές αντιαεροπορικές και επιθετικές αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς και εκπαίδευση εναέριας απαγόρευσης έναντι ζωντανών και προσομοιωμένων απειλών. Ο στόχος είναι να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις των πιλότων σε ποικίλες καταστάσεις σε ένα απαιτητικό εναέριο περιβάλλον.
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των εμπλεκόμενων γρήγορων τζετ, η άσκηση θα υποστηριχθεί από διάφορα άλλα αεροσκάφη των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης μεταφορών, δεξαμενόπλοιων και αερομεταφερόμενων συστημάτων καθώς και ελικόπτερα για την παράδοση των εκπαιδευτικών σεναρίων κάθε μέρα.
Η εκπαίδευση διοίκησης και ελέγχου, ο σχεδιασμός της αποστολής και η εκπαίδευση ολοκλήρωσης που παρέχονται από την άσκηση θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης για όλους τους συμμετέχοντες. Η άσκηση θα περιλαμβάνει επίσης πραγματικές και προσομοιωμένες αεράμυνες και κάθε έθνος θα πετάξει ως «επιτιθέμενοι» κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την τακτική επάρκεια όλων των συμμετεχόντων χωρών. Σε συνεργασία, η άσκηση αναπτύσσει την ικανότητα των συμμετεχόντων κρατών να σχεδιάζουν και να εκτελούν σύνθετες αποστολές από κοινού, σε ένα αμφισβητούμενο εναέριο περιβάλλον.